fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrapović: Ukidanje mjera očekujem u drugoj polovini maja

Hrapović: Ukidanje mjera očekujem u drugoj polovini maja


Podgorica, (MINA) – Crnogorski građani drugu polovinu maja mogli bi dočekati sa postepenim ukidanjem pojedinih mjera koje su donijete borbi protiv novog virusa korona, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“To šta ćemo raditi u drugoj polovini maja zavisi od našeg ponašanja juče, danas, sjutra i svih narednih dana”, kazao je Hrapović za Dnevne novine.

On je rekao da iako najveći dio građana poštuje mjere i preporuke Ministarstva zdravlja, postoji i jedan dio koji odbija da prihvati da je rizično ponašanje u ovim danima nešto što nas sve skupa dovodi u veliku opasnost.

Hrapović je naveo da su građani svakodnevno u prilici da gledaju kakav je danak takvih ponašanja u mnogim evropskim zemljama, mnogo bogatijim, sa značajno razvijenijim zdravstvenim sistemima i značajno većim ulaganjima u sve djelatnosti.

“Naš motiv postignuća mora biti visok. Ako se sada uzdržimo od svih izazova koje nam, prije svega, lijepo vrijeme donosi ovih dana, onda ćemo biti u prilici da ljeto koristimo onako kako treba. Ako sada budemo neozbiljni, naše šanse da budemo kraće u ovom vakuumu, mogu biti neizvjesne”, poručio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu ima 149 respiratora.

“Očekujemo da će tri stići za nekoliko dana. Sa UNDP-om je dogovorena nabavka još 100, a prvih 40 respiratora iz ovog ugovora stići će do kraja mjeseca”, kazao je Hrapović.

Najčitanije