fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurović: EU ostaje uz Crnu Goru

Đurović: EU ostaje uz Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Paket podrške privredi, koji je Vlada predložila, uvešće državu u restrukturiranje javnih finansija i rast zaduženosti, ali je to cijena koja se mora platiti, saopštila je profesorica Ekonomskog fakulteta, Gordana Đurović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG kazala i da u vremenu koronavirusa Evropska unija (EU) ostaje uz Crnu Goru.

Država, kako je kazala, ulaže maksimalne napore u rješavanje situacije izazvane koronavirusom.

Đurović je navela da je najvažnije očuvanje ekonomske aktivnosti u smislu preživljavanja svih onih koji ne rade u vrijeme koronavirusa, prenosi portal RTCG.

“Kroz razgovor sa socijalnim partnerima, ja mislim da će i drugi paket pomoći privredi biti podržan. On će nas svjesno uvesti u restrukturiranje javnih finansija, rast zaduženosti, ali je to cijena koja se mora platiti”, kazala je Đurović.

Ona, kako je rekla, vjeruje u prognoze Svjetske banke (SB), koje kažu da bi već naredna godina mogla biti godina ekonomskog prosperiteta.

Đurović je, govoreći o tome kako je EU reagovala u nastaloj situaciji, kazala da je solidarnost na testu.

“Ja se nadam i vjerujem da će EU pokazati solidarnost i integraciju da će prema najugroženijim državama reagovati kako najbolje može, bez obzira na rizik inflacije i zaduženosti, to se prosto sada mora uraditi”, navela je Đurović.

Ona je podsjetila da su Crna Gora i EU partneri 20 godina, kao i da 40 miliona EUR iznosi godišnja pretpristupna pomoć EU Crnoj Gori.

“EU je brzo reagovala sa tri miliona pomoći, a radi se na promjeni prioriteta onoga što je pretpristupna podrška. Mislim da je EU odreagovala na pravi način”, kazala je Đurović.

Najčitanije

lgbt forum progres, obuka, novinari, mizogini govor

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Podgorica, (MINA) - Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale...