fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe oporezuju donacije do 3,5 odsto godišnjih prihoda

Ne oporezuju donacije do 3,5 odsto godišnjih prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalnom koordinacionom tijelu (NКT) do sada je uplaćeno preko četiri miliona EUR donacija i, prema važećim zakonskim propisima, najveći dio tog iznosa neće biti oporezovan shodno Zakonu o porezu na dobit.

Naime, prema Zakonu o porezu na dobit, izdaci za zdravstvene, obrazovne, naučne, vjerske, kulturne, sportske i humanitarne svrhe, kao i za zaštitu životne sredine, priznaju se kao rashod najviše do 3,5 odsto ukupnog prihoda. Tu se misli na prihode iz tekuće godine, odnosno u ovom slučaju iz ove, piše Dan.

Većina preduzeća je do sada donirala iznose od 20 hiljada, a bilo je i onih koji su donirali 100 hiljada i pola miliona EUR.

Кako je listu objasnilo nekoliko računovođa, firme na donaciju ne plaćaju porez ako je njihov iznos do tri i po odsto njihovih ukupnih prihoda u tekućoj godini.

Кoliki je procenat donacije u ukupnim prihodima tačno će se znati na kraju godine, dok sada mogu pretpostaviti da li će biti više ili manje od tri i po odsto. S obzirom na to da je većina firmi dala 20 do 100 hiljada, taj iznos vjerovatno neće preći procenat određen zakonom.

U slučaju da iznos donacije pređe procenat od 3,5 odsto prihoda, onda se na njega plaća porez od devet odsto.

Donacija se, kako je objašnjeno, knjiži kao rashod, i za taj iznos se u krajnjem umanjuje dobit preduzeća u tekućoj godini. Na primjer, ako firma ima milion EUR godišnjih prihoda i uplati donaciju od 35 hiljada, na nju neće plaćati porez, dok ako uplati 50 hiljada EUR donacije, onda će platiti devet odsto poreza na 15 hiljada.

Najčitanije

policija, Podgorica

Uhapšena osumnjičena za trgovinu ljudima * Podgorica, (MINA) – Policijski službenici uhapsili su B.R. (28) koja...