fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijena tužba protiv Ljumović i Tatar

Odbijena tužba protiv Ljumović i Tatar

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravosnažnim presudama, nakon pet godina suđenja, odbijena je tužba Crnogorske komercijalne banke (CKB) protiv bivše generalne direktorice i njene zamjenice, Milke Ljumović i Bose Tatar.

CKB će morati da im nadoknadi 27 hiljada EUR za troškove sudskog postupka, pišu Vijesti.

CKB je tvrdila da su Ljumović i Tatar odobravanjem i realizacijom bankarskih kredita i izdavanjem garancija shodno odredbama Zakona o bankama i statutu banke nanijele toj kompaniji veliku materijalnu štetu, u iznosu od 6,75 miliona EUR.

Banka je tražila da njih dvije solidarno nadoknade štetu zbog sumnjivo odobrenih kredita za šest kompanija, u periodu od 10. januara 2005. do 21. januara 2009.

Tužene su tokom postupka ukazale da je tužba neblagovremena, što su sudovi na kraju i potvrdili.

Sudija Privrednog suda Dijana Raičković je u aprilu 2017. godine utvrdila da je tužba CKB-a podnijeta 4. aprila 2014. godine, odnosno, nakon protoka zakonom propisanog roka od pet godina, koji je predviđen odredbom Zakona o privrednim društvima.

Pošto je Prviredni sud utvrdio da je tužba neblagovremena, odbijen je predlog CKB-a da se odredi finansijsko vještačenje zbog utvrđivanja visine tužbenog zahtjeva, jer izvođenje tog dokaza nije bilo potrebno.

Apelacioni sud je odbio žalbu CKB-a.

Na početku procesa u prvostepenom postupku taj predmet je bio dodijeljen sudiji Nataši Bošković, ali je nakon što je vraćen iz državnog tužilaštva, dodijeljen sutkinji Raičković.

CKB je na kraju procesa osporavala i dodijeljene troškove sudskog postupka u korist tuženih stranaka, pa je konačna pravosnažna presuda i odbijena žalba CKB-a, po tom osnovu, donijeta tek početkom juna.

Posljednju presudu je donijelo Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala Lidija Ivanović, a u kojem su još bile sudije Milić Međedović i Nevenka Popović.
(kraj) nar

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...