fbpx
NaslovnicaTop StoryGA: Potrebno preispitati odgovornosti državnih tužilaca

GA: Potrebno preispitati odgovornosti državnih tužilaca


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori potrebno je preispitati odgovornosti državnih tužilaca koji su postupali u slučajevima ratnih zločina, zato što je dosadašnja praksa pokazala brojne nedostatke u istragama, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Ta nevladina organizacija pozdravila je današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju VDT-a i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud pri Ujedinjenim nacijama (UN) kojim će, kako je saopšteno, biti nastavljena i unaprijeđena saradnja tog tijela sa crnogorskim tužilaštvom.

U GA, prema riječima koordinator za ljudska prava u toj nvo Milana Radovića, očekuju konkretne rezultate u primjeni Memoranduma koji su potpisali Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud pri UN, Serž Bramerc.

Radović smatra da je neophodno da VDT pokrene postupke utvrđivanja inspiratora, naredbodavaca i huškača na ratne zločine kako bi se utvrdila puna odgovornost, ali i otkrile sve istine o žrtvama i počiniocima tih zločina.

“GA insistira i na preispitivanju odgovornosti državnih tužilaca koji su postupali u slučajevima ratnih zločina, zato što je dosadašnja praksa pokazala brojne nedostatke u istragama, za koje sumnjamo da su smišljenje u cilju opstrukcije procesa”, rekao je Radović agenciji MINA.

On je ocijenio da je proces suočavanja sa prošlošću u Crnoj Gori vođen loše da su procesuirani samo najniži u lancu odgovornosti.

“Činjene su greške u postupcima koje su za rezultat u nekim slučajevima dovele do oslobađajućih presuda a odgovornost nikada nije pokrenuta tako da treba preispitati odgovornost državnih tužilaca koji su postupali u slučajevima ratnih zločina”, kazao je Radović.

On je rekao da o procesu suočavanja sa prošlošću najbolje govore podaci da je kuvar dobio najveću kaznu, da više od 50 odsto studenata crnogorskih pravnih fakulteta nikada nije čulo da je u Crnoj Gori počinjen neki ratni zločin što je pokazalo istraživanje GA.

Radović je ocijenio i da brine i odsustvo podrške međunarodne zajednice, navodeći da je izostala podrška osnivanju istraživačko-dokumentacionog centra.

“Osnivanje takvog centra od izuzetne je važnosti. Posebno u kontekstu crnogorske realnosti u kojoj se nijesmo suočili sa ratnom prošlošću, čak naprotiv uspješno poradili na reviziji bliske prošlosti”, smatra Radović.

On je rekao da pasivan i formalan odnos nadležnih državnih institucija po pitanju procesa suočavanja sa prošlošću i dalje je aktuelan.

“Iako je od pojedinih ratnih zločina prošlo i više od dvije decenije, samo u jednom slučaju imamo pravosnažno osuđujuću presude za zločine koji su se desili na našoj teritoriji”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, pitanje političke, nalogodavne i komandne odgovornosti nije pokrenuto.

“Brojni dokazi i svjedočenja su nestala. Istraživačko-dokumentacioni centar bi sve dokaze i činjenice sakupljao na jednom mjestu”, naveo je Radović.

On je rekao da je Centar prepoznat i u deklaraciji Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

“Centar bi bio veoma važan za veliki broj institucija od pravosudnih do obrazovnih, kao baza na kojoj bi se našli dokumentovani slučajevi svih nepočinstava koje su grđani Crne Gore činili u protekle tri decenije“, zaključio je Radović.

Najčitanije