fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u trgovinski dogovor podstakla berzu

Nada u trgovinski dogovor podstakla berzu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu je u utorak S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, najviše zbog rasta cijena akcija u tehnološkom i industrijskom sektoru, jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je ojačao 1,09 odsto na 23.787 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,97 odsto na 2.574 boda, a Nasdaq 1,08 odsto na 6.897 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast tih indeksa treći dan zaredom najviše se zahvaljuje nadi ulagača da će zvaničnici SAD-a i Kine postići napredak u pregovorima o trgovinskim pitanjima, koji se održavaju u Pekingu.

Član pregovaračkog tima SAD-a u utorak je kazao da se pregovori nastavljaju i treći dan, što prvobitno nije bilo planirano, a zvaničnici obje strane šalju optimistične poruke, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je kazao da pregovori idu dobro.

„Pregovori se nastavljaju, a tržište počinje vjerovati da bi se mogao pojaviti neki okvir dogovora”, kazao je Anik Sen, direktor u PineBridge Investmentsu.

Zahvaljujući tome, među najvećim dobitnicima u utorak je bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja. Pritom je cijena dionice proizvođača aviona Boeing skočila 3,8 odsto.

Znatno je, 1,7 odsto, porasla i cijena dionice Amazona, pa je tržišna vrijednost tog tehnološkog diva dostigla 810 milijardi USD, čime je učvrstio poziciju na čelu liste najvrijednijih američkih kompanija.

Donedavno je na vrhu te liste bio Apple s vrijednošću većom od bilion USD, ali posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je skoro 30 odsto. U utorak je dionica Applea poskupila 1,9 odsto.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, dok su u finansijskom sektoru stagnirale, što je posljedica poruka iz Feda da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

I na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 odsto na 6.861 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 odsto na 10.803 boda, a pariski CAC 1,15 odsto na 4.773 boda.

Najčitanije