fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle

Cijene nafte porasle

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima nivo od 73 USD, pod utjicajem navoda da Rusija i Saudijska Arabija razmišljaju o smanjenju snabdijevanja naredne godine.

Barel nafte na londonskom tržištu poskupio je 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 73,04 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi većoj cijeni, od 62,79 USD, prenosi SEEbiz.

Kako prenosi ruska novinska agencija TASS, Rusija i Saudijska Arabija započele su bilateralne pregovore o mogućem ograničenju snabdijevanja.

Dvije zemlje najveći su proizvođači koji učestvuju u ograničenju ponude od prošle godine pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

U junu su OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu sa Rusijom ublažili ograničenja, nakon zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa da se zaustavi rast cijena i nadoknadi smanjeno snabdijevanje iz Irana.

TASS-ov izvještaj upućuje na zaključak da proizvođači razmatraju odustajanje od junske odluke.

Predstavnik Petromatrixa, Olivier Jakob, kazao je da odnos globalne ponude i potražnje u narednoj godini neće biti previše tijesan.

“Mišljenja sam da je posrijedi mala verbalna intervencija, pokušaj da se ponovo podstaknu špekulativne kupovine”, smatra Jakob.

Uprkos očekivanjima pada iranskog izvoza nafte zbog američkih sankcija koje su stupile na snagu u ponedjeljak, prema izvještaju OPEC-a i drugih prognostičara globalna tržišta naredne godine bi mogla da bilježe višak sa obzirom na posustajanje potražnje.

Isporuke iz zemalja poput Saudije Arabije snažno su porasle od juna.

Vašington je nakon prvobitnih najava potpune blokade iranskog izvoza odobrio izuzeća za osam zemalja-uvoznica, zbog čega se povećala vjerojatnost da će iranske nafte na tržištu biti više nego što se očekivalo.

Ministarski odbori pojedinih članica OPEC-a i njihovih saveznika, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, trebalo bi da se sastanu u nedjelju u Abu Dabiju radi razgovora o stanju na tržištu i izgledima za narednu godinu.

OPEC je odvojeno objavio da je barel njegove referentne korpe nafte u utorak bio 70,88 USD, što je za skoro 60 centi niže u odnosu na dan ranije.

Najčitanije