fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOstvarili najbolji rezultat u posljednjih šest godina

Ostvarili najbolji rezultat u posljednjih šest godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preliminarni podaci za prvih devet mjeseci pokazuju da su Plantaže ostvarile najbolji poslovni rezultat u posljednjih šest godina, kao i najveći prihod u posljednjih deset godina, saopštio je izvršni direktor kompanije, Igor Čađenović.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da su njihova nastojanja da, nakon dužeg perioda, završe poslovnu godinu s pozitivnim rezultatom.

On je poručio da kompanija Plantaže ima dugoročnu perspektivu i ostaje jedan od najprepoznatljivijih brendova Crne Gore.

“Rezultati pokazuju da Plantaže, uprkos izazovima, ostvaruju kontinuirani rast, što nas čini sigurnim da je naš fokus na racionalizaciji troškova i unapređenju poslovanja u svim segmentima, pravi put ka stabilnom i profitabilnom poslovanju u budućnosti”, poručio je Čađenović.

Prema njegovim riječima, preliminarni podaci za prvih devet mjeseci pokazuju da je ostvareni rezultat najbolji u posljednjih šest godina, uprkos tome što je još negativan.

“Ovaj napredak je jasan pokazatelj našeg predanog rada, posvećenosti stabilnosti kompanije, kao i napora uloženih u dalji razvoj i unapređenje poslovanja. Važno je naglasiti da je, kada se isključe rashodi kamata i trošak amortizacije, EBITDA pozitivna i iznosi 2,8 miliona EUR”, rekao je Čađenović.

Ostvareni prihodi su šest odsto veći u poređenju sa istim periodom prošle godine, što predstavlja najveći prihod u posljednjih deset godina.

“Posebno nas raduje rast prihoda od prodaje flaširanih proizvoda, koji su na svim tržištima veći 11 odsto, uz povećanje prodaje na domaćem, kao i na stranom tržištu. Takođe, ostvarili smo i značajan rast prihoda u kategorijama uslužnih djelatnosti ugostiteljstva i vinskog turizma”, naveo je Čađenović.

Na rashodnoj strani, kako je dodao, zabilježen je rast od šest odsto, što je rezultat povećanih troškova radne snage, materijala i energije. U strukturi ukupnih troškova dominiraju troškovi radne snage, materijala i energije.

“Ova godina je, zbog ranijeg početka berbe, specifična, jer su se određene kategorije troškova, koje su inače pripadale posljednjem kvartalu, sada generisale na 30. septembar. Sve ovo je potvrda dobrog upravljanja i sigurnog puta ka stabilnom i profitabilnom poslovanju”, smatra Čađenović.

Na pitanje da li je zadovoljan ovogodišnjim poslovanjem i ostvarenim rezultatima i šta je najviše uticalo na njih, odgovorio da sveukupno, može izraziti zadovoljstvo postignutim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, naročito imajući u vidu izazovne tržišne okolnosti.

“Ostvareni trendovi pokazuju stabilnost i održivost poslovanja. Ukoliko se pozitivni pokazatelji održe do kraja godine, naša nastojanja su da, nakon dužeg perioda, završimo poslovnu godinu s pozitivnim rezultatom. Ipak, ostajemo oprezni i odgovorni u procjenama, nastavljajući sa mjerama za unapređenje operativne efikasnosti i očuvanje stabilnosti”, rekao je Čađenović.

Na pitanje kako ocjenjuje ovogodišnju prodaju na domaćem i stranom tržištu, Čađenović je odgovorio da ove godine bilježe odlične rezultate prodaje, kako na domaćem, tako i stranom tržištu.

“Prihodi od prodaje flaširanih proizvoda su za prvih devet mjeseci 11 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. Na domaćem tržištu, uprkos slabijoj turističkoj sezoni, generišemo najviše prihoda i zabilježili smo rast prodaje od osam odsto, dok na stranim tržištima taj rast iznosi devet odsto”, precizirao je Čađenović.

On je naveo da se među regionalnim tržištima ističu Srbija i Bosna i Hercegovina, kao i tržište Hrvatske, koje je ove godine zabilježilo najveći rast u poređenju sa prošlom godinom.

“I rast na tržištima regiona je značajno istaći, imajući u vidu ozbiljan razvoj regionalne vinske scene i sve veći broj vinarija na tim tržištima. Naša prisutnost na stranim tržištima obuhvata veliki broj država, na svim kontinentima, a kontinuiranim radom na unapređenju kvaliteta naših proizvoda i njihovom efikasnijem plasmanu, postižemo stabilan rast, uprkos sve jačoj konkurenciji”, rekao je Čađenović.

Kada je riječ o konkurenciji, ona je izuzetno jaka na svim tržištima. Posebno je izazovno boriti se na regionalnim tržištima, gdje države i nacionalna udruženja snažno podržavaju domaće proizvođače.

“Zbog toga smatramo da bi dodatna podrška ekonomske diplomatije bila ključna za jačanje našeg pozicioniranja i dalji rast na međunarodnoj sceni. Uprkos svim izazovima, rezultati pokazuju da Plantaže ostaju lider na tržištu, zahvaljujući kvalitetu. Ove godine, na dva velika međunarodna takmičenja osvojili smo 16 medalja, od čega čak deset zlatnih, što dodatno potvrđuje kvalitet i međunarodni ugled naših vina”, zaključio je Čađenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije