fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora po upotrebi droga na nižem nivou u odnosu na zemlje...

Crna Gora po upotrebi droga na nižem nivou u odnosu na zemlje EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, po upotrebi droga, na nižem nivou u odnosu na zemlje Evropske unije (EU), pokazao je Nacionalni izvještaj za droge za period od 2017. do 2022. godine.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Izvještaj, koji je pripremio taj Vladin resor u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim relevantnih institucijama, objavila Agencija EU za droge.

Kako su kazali iz Minsitarstva zdravlja, to je prvi dokument u Crnoj Gori koji pruža sveobuhvatan presjek situacije u vezi sa drogama, a pokriva oblasti snabdijevanja drogom, upotrebe droga, zdravstvene i društvene odgovore na fenomen droga kao i politiku prema drogama.

„Na osnovu istraživanja rađenih prethodnih godina, zaključuje se da Crna Gora po upotrebi droga ostaje na nižem nivou u odnosu na zemlje EU, sa kanabisom kao najčešće konzumiranom drogom, među mladima i među odraslima“, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Oni su dodali da je Izvještaj pokazao da u Crnoj Gori postoji veća stopa konzumacije među muškarcima, nego među ženama.

„Neki od zaključaka su i da terapija agonistima opioida ostaje nezamjenljiv mehanizam za liječenje korisnika opioida, ali da se fokus mora staviti na unapređenje dostupnosti ove terapije i jačanje kapaciteta sistema, kako bi se obezbijedilo pružanje najbolje zdravstvene zaštite pacijentima“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su naglasili da će adekvatna i sistematična analiza stanja prikazana u izvještaju poslužiti kao osnova za unapređenje odgovora na problematiku droga, kako u zdravstvenom, tako i bezbjednosnom aspektu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavljen progres u okviru MIDAS 2 projekta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB) će odobriti produženje trajanja MIDAS 2 projekta za...