fbpx
NaslovnicaCrna GoraPokrenuli kampanju o psihološkoj sigurnosti medijskih radnika

Pokrenuli kampanju o psihološkoj sigurnosti medijskih radnika

Podgorica, (MINA) – Sindikat medija Crne Gore (SMCG) pokrenuo je kampanju čiji je cilj jačanje svijesti o značaju psihološkog blagostanja zaposlenih u medijima.

Iz SMCG su rekli da je tehnološki napredak značajno olakšao pristup informacijama i unaprijedio radne uslove zaposlenima u medijima, ali da se, uprkos poboljšanjima, novinari i medijski radnici suočavaju sa sve većim izazovima koji negativno utiču na njihovo mentalno zdravlje i psihološko blagostanje.

“Iz tog razloga, SMCG je, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, pokrenuo kampanju kako bi podigao svijest o problemima i podržao medijske radnike koji se svakodnevno suočavaju sa tim izazovima”, navodi se u saopštenju.

Iz SMCG su rekli da brz tempo rada, zgusnuti rokovi, stalna izloženost stresnim situacijama i potencijalno traumatičnim događajima, kao i sve veći pritisak za proizvodnju sadržaja, doprinose rastućoj pojavi sindroma izgaranja i drugih psiholoških poteškoća.

„Sindrom izgaranja, poznatiji kao burnout, naročito je ozbiljan problem, jer može uticati na sposobnost novinara da obavlja posao efikasno i bez kompromisa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da stalna izloženost stresu i prijetnjama može uzrokovati dugoročne mentalne probleme, uključujući anksioznost i depresiju.

„Zato je od esencijalne važnosti medijskim radnicima pružiti adekvatnu psihološku podršku, kako bi se spriječili ozbiljniji zdravstveni problemi i omogućilo im se da nastave svoj rad u sigurnim uslovima“, istakli su iz SMCG.

Oni su kazali da servis psihološke podrške podrazumijeva savjetovalište, edukacije, kampanje i pružanje individualnih i grupnih terapija.

“SMCG je, u saradnji sa Misijom OEBS-a, nedavno objavio publikaciju “Priručnik za bolje razumijevanje psihološkog blagostanja zaposlenih u medijima” čiji su autori psihološkinja Dragana Đokić i novinar i urednik Milorad Ivanović”, dodaje se u saopštenju.

Iz SMCG su naveli da je Priručnik, koji je dostupan na linku: https://sindikatmedija.me/publikacije/prirucnik-za-bolje-razumijevanje-psiholoskog-blagostanja-zaposlenih-u-medijima/, prvi sveobuhvatni dokument koji mapira izazove za zaposlene u medijima, ali i dalje precizne smjernice kako bi se pružila pomoć kolegama i koleginicama.

Oni su kazali da je cilj Sindikata da osnaži zaposlene da se brinu o svom psihološkom blagostanju, ali i da podstakne menadžment i liderstvo da prepoznaju važnost te teme i aktivno rade na stvaranju radnih okruženja koja podržavaju psihološko blagostanje zaposlenih.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije