fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvo2BS: Žalimo što Spajić nije iskoristio priliku da doprinese unapređenju dijaloga

2BS: Žalimo što Spajić nije iskoristio priliku da doprinese unapređenju dijaloga


Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić bio je pozvan da učestvuje na ovogodišnjem 2BS Forumu, a sa datumom i svim relevantnim detaljima bio je upoznat na vrijeme, saopšteno je iz Atlantskog saveza Crne Gore, organizatora 2BS Foruma.

Oni su reagovali na Spajićevu ocjenu da je 2BS Forum u Budvi, umjesto eminentnih stručnjaka iz odbrane bezbjednosti, poslužio kao platforma za analizu lokalnih izbora u Podgorici i tužakanje sopstvene države.

U reagovaju Atlanskog saveza navodi se da je 2BS Forum 14 put zaredom pokazao da je najozbiljnija bezbjednosna konferencija u Jugoistočnoj Evropi, sa preko 400 učesnika iz više od 25 zemalja iz cijelog svijeta.

Ističe se da su među učesnicima bili eminentni međunarodni profesori, eksperti, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, najviši predstavnici NATO i Evropske unije, koji su učestvovali u otvorenim diskusijama na teme bezbjednosti, vanjske politike i budućnosti regiona.

Navodi se da je primarni cilj 2BS Foruma od osnivanja 2011. godine konstruktivna razmjena ideja i rješenja za akutne probleme sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona, pa i Crna Gora.

“Zbog toga nam je žao što premijer Spajić nije prepoznao značaj 2BS Foruma kao prestižne regionalne platforme za razmjenu mišljenja o ključnim globalnim i regionalnim izazovima, a posebno nam je žao što nije iskoristio priliku da lično doprinese unapređenju dijaloga u Crnoj Gori”, ističe se u reagovanju.

Iz Atlanskog saveza navode da je sa datumom održavanja Foruma i relevantnim detaljima Spajić upoznat na vrijeme, ali da nažalost ni ove godine – “kao nijedne prethodne od 2020. – nije našao vremena da prisustvuje”.

Prema njihovim riječima, učešće Spajića bi bilo dragocjeno, jer bi omogućilo priliku za direktnu komunikaciju s relevantnim međunarodnim partnerima i stručnjacima iz različitih oblasti, ukrštanje argumenata i ideja.

“Sada već simptomatična premijerova odsutnost sa 2BS Foruma, te odsutnost dijela predstavnika Vlade koji bi trebalo da se bave ovim važnim temama, ukazuje na nedostatak volje za učestvovanje u razgovorima na najvišem nivou, što bilježi kontinuitet od 2020. godine i što svakako nije u interesu ni Crne Gore ni njenih građana”, kazali su iz Atlanskog saveza.

Organizatori Foruma će, kako su naveli, analizirati kritike kako bi konferenciju učinili još boljom i učvrstili njenu lidersku poziciju u ovom dijelu Evrope.

“Međutim, fokusiranost na to što je rečeno, a ne na to ko je rekao, kritiku čini kredibilnijom i konstruktivnijom, bez obzira da li je ona pozitivna ili negativna”, kaže se u reagovanju.

Dodaje se da će 2BS Forum ostati mjesto gdje se otvaraju ključne teme.

“Umjesto izbjegavanja diskusije, vjerujemo da je odgovornost svih nas, a naročito najviših funkcionera, da učestvujemo u tim diskusijama i aktivno doprinosimo jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore”, navodi se u reagovanju.

Poručuje se da vrata organizatora ostaju otvorena za sve koji su spremni za ozbiljan i zajednički rad na izazovima s kojima se suočavamo.

“Nadamo se da će Spajić na narednom 15. 2BS Forumu, u nekoj ulozi tu priliku iskoristiti. Samo kroz otvorenu komunikaciju možemo izgraditi bolju budućnost za našu zemlju”, poručili su iz Atlanskog saveza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije