fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavili potencijale države u Bariju

Predstavili potencijale države u Bariju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska delegacija predstavila je potencijale države na Levantskom sajmu u Bariju i iznijela mogućnosti saradnje sa regijom Pulja u raznim sektorima, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Predsjednica i potpredsjednik PKCG, Nina Drakić i Nikola Vujović, učestvovali su na prezentaciji Crne Gore na Levantskom sajmu u Bariju.

Crna Gora je, kako je saopšteno iz PKCG, imala svoj štand u Galeriji nacija tokom čitavog trajanja sajma, na kojem je bio izložen prigodan i relevantan materijal, i gdje su zainteresovani mogli dobiti sve potrebne informacije.

Crnogorska delegacija je predstavila potencijale i iznijela mogućnosti saradnje sa ragijom Pulja u raznim sektorima: od tehnologije do obnovljivih izvora energije, poljoprivrede, turizma, Takođe, istaknuto je i koliko Crna Gora može igrati ključnu ulogu kao ulazna tačka za buduće ekonomske odnose i saradnju Italije sa Zapadnim Balkanom.

Drakić je rekla da prisustvo Privredne komore na ovom događaju, potvrđuje njihovu posvećenost jačanju ekonomskih veza Crne Gore i Italije, kao i želju da predstave potencijale koje naša zemlja ima u različitim sektorima.

“U proteklom periodu, robna razmjena između Crne Gore i Italije je značajno porasla. U prošloj godini zabilježili smo 252 miliona EUR, sa povećanjem od 9,8 odsto u odnosu na prehodnu godinu. Italija je jedan od naših najvažnijih trgovisnkih partnera, i na drugom je mjestu po vrijednosi stranih direktnih investicija u Crnoj Gori“, precizirala je Drakić.

Kako je rekla, tome svjedoče činjenice i podaci – u periodu od 2019. do danas, ukupne italijanske investicije iznosile su 207 miliona EUR.

„U prethodnoj godini, Crnu Goru je posjetilo 27,81 hiljada italijanskih turista, što predstavlja porast od 14,7 odsto u odnosu na 2022. godinu. Ovi podaci ukazuju na rastuće interesovanje za Crnu Goru kao destinaciju”, ocijenila je Drakić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Dejan Vuković, rekao je da se na tom događaju diskutuje o temama koje su od velike važnosti za saradnju sa regijom Pulja.

“Naš budući odnos ima potencijal da se proširi daleko izvan sadašnjih okvira. Štaviše, Crna Gora može poslužiti kao kapija za vaše investicije na Zapadnom Balkanu, olakšavajući pristup Italiji širem regionalnom tržištu sa značajnim potencijalom rasta. Zauzvrat, iskustvo Italije u upravljanju energijom, njena tehnološka ekspertiza i snažna pozicija u Evropskoj uniji mogu Crnoj Gori pružiti neprocjenjivu podršku”, kazao je Vuković.

Direktorica Agencije za investicije, Snežana Đurović, rekla je da je Crna Gora više od zadivljujuće destinacije sa pejzažima koji oduzimaju dah.

“Crna Gora je rastuće središte za investicije i inovacije. Naša strateška lokacija uz Jadransko more, naša posvećenost ekonomskim reformama i održivosti, pozicionira nas kao atraktivnu destinaciju za međunarodne investiture”, navela je Đurović.

Predsjednik Aerodroma Pulja, Antonio Vasilie i komesar lučke uprave Južni Jadran, Vincenzo Leone ukazali su na važnost uspostavljanja direktnih letova i redovne pomorske linije između Barija i Crne Gore, dok je gradonačelnik Barija, Vito Lečese obećao maksimalnu podršku budućim inicijativama, izražavajući nadu da će započeti nova faza odnosa između glavnog grada Puglie i Crne Gore, počevši od potpisivanja protokola o bratimljenju između Barija i Bara.

Potpredsjednik Federalberghi Puglia, Pjeranđelo Arđentijeri, i potpredsjednik Confindustria Giovani Turismo, Matija Degenaro, rekli su da su spremni za uspostavljanje novih modela saradnje u oblasti turizma.

Predsjednik italijanske nacionalne agencije odgovorne za vrednovanje univerzitetskog sistema i istraživanja, Antonio Felice Uricchio, najavio je konkretan napredak u definisanju procedura koje će omogućiti priznavanje univerzitetskih diploma stranih studenata, prvenstveno iz Crne Gore, a direktor Banke Italije u Pulji, Sergio Magarelli, osvrnuo se na neophodnost primjene principa održivosti i društvene inkluzivnosti, uz unapređenje produktivnosti rada.

Očekuje se da u narednom periodu delegacija regije Pulja posjeti Crnu Goru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije