fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Registrovan jedan slučaj obolijevanja od morbila

IJZ: Registrovan jedan slučaj obolijevanja od morbila

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, tokom prethodne sedmice, registrovan jedan novi slučaj obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva porastao na 26, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove rekli su da je bolest laboratorijski potvrđena kod osobe iz Rožaja, koja je hospitalizovana u Kliničko-bolničkom centru Berane.

„Epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja Berane i Rožaje preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti (epidemiološko istraživanje, predlog za vakcinaciju neimunizovanih, postekspoziciona vakcinacija kontakata i druge protivepidemijske mjere)“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da novoregistrovani slučaj nije epidemiološki povezan sa prethodnima.

„Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa – prisustva specifičnih antitijela na morbile)“, dodaje se u saopštenju.

IJZ u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive.

U Budvi je do sada registrovano deset slučajeva obolijevanja od morbila, Podgorici pet, Rožajama četiri, Baru, Pljevljima i Tuzima po dva i u Beranama jedan.

Iz IJZ su poručili da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

Kako se dodaje, vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine.

„Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da nadležne higijensko-epidemiološke službe u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu).

„Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 mjeseci“, rekli su iz IJZ.

Oni su naveli da osobama koje nijesu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije