fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGradiće se bulevar Vojislavljevića sa četiri trake

Gradiće se bulevar Vojislavljevića sa četiri trake

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tender za izvođenje radova na gradnji bulevara Vojislavljevića u podgoričkom naselju Zabjelo, biće raspisan sjutra.

Riječ je o saobraćajnici dužine 3,2 kilometra, od kružnog toka kod Vodovoda, pa sve do mosta na Morači. Planiran je bulevar sa četiri saobraćajne trake, a radovi, koji su procijenjeni na oko 14,5 miliona EUR, trebalo bi da traju 18 mjeseci.

Premijer Milojko Spajić je na konferenciji za novinare kazao da je ovaj projekat čekao dugo da krene sa realizacijom i da sa “mrtve tačke nije mrdao od 2017. godine”.

On je objasnio da je riječ o jednoj od najzagušenijih saobraćajnica u Podgorici.

„Ovim ćemo mnogo adekvatnije povezati jedan dio grada koji se oslanja na koridor prema Baru i aerodromima, kao i koridor prema Smokovcu i sjeveru, a sa druge strane postoji pravac prema Nikšiću“, rekao je Spajić.

Direktor Uprave za saobraćaj, Radomir Vuksanović objasnio je da su postojali brojni problemi, posebno u projektnoj dokumentaciji.

“Ovim će se riješiti brojni problemi saobraćajnog zagušenja u glavnom gradu, a povećaće se privredna aktivnost na ovom potezu i sami razvoj grada”, naveo je Vuksanović i dodao da se planira i eksproprijacija.

Na pitanje novinara da li će dozvoliti da Predlog zakona o razvojnoj banci bude usvojen bez usklađivanja sa evropskim standardima, s obzirom na to da je taj akt predjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio na ponovno glasanje, ministar finansija Novica Vuković, koji je takođe prisustvovao konferenciji, odgovorio je da nemaju zahtjev Evropske komisije (EK) za bilo kakvim usklađivanjem.

„Tu se napravila jedna zabuna i onda javnost na pravi način nije informisana. Zakon je usklađen, a ono što je problematizovano jeste dio oko korišćenja depozita i oko korišćenja platnog prometa. Zakon nema nikakve smetnje da bude procesuiran u Skupštini i da bude izglasan“, rekao je Vuković.

Spajić je kazao da je zakon potpuno usklađen sa evropskim regulativama i da ne treba oko toga da postoji briga.

„Mislimo da je jedna ovakva organizacija prijeko potrebna Crnoj Gori i da ona treba što prije da stane na svoje noge“, saopštio je Spajić.

Na pitanje da prokomentariše zahtjev Sindikalne organizacije zaposlenih Uprave za inspekcijske poslove (UIP) da im se što hitnije odgovore na brojna pitanja koja se tiču plana decentralizacije tog organa, Spajić je odgovorio da je to bila zahtjevna transformacija, koja će donijeti velike benefite Crnoj Gori.

„Svjedoci smo da su građani najviše žalbi imali oko rada inspekcija i primjene zakona u Crnoj Gori. Zakoni su prilično usklađeni sa EU, međutim primjena je ta koja se prilično razlikuje od evropskih zemalja. Da bismo taj jaz smanjili, upravo je jedna funkcionalna organizacija inspekcijskog rada suštinski bitna“, naveo je Spajić.

On tvrdi da će puni rezultat moći da se vidi za nekih godinu od transformacije, a potrudiće se da svi zaposleni budu optimalno iskorišćeni.

Spajić je ponovio da je Crna Gora mogla da sa izgradnjom druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice krene već u avgustu sopstvenim sredstvima, ali da se odlučila za drugi pravac, gdje se u projekat uključila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz pomoć koje je država dobila grant za džabe i kredit od 200 miliona po povovljnim uslovima.

Spajić je, komentarišući sve češće proteste radnika kako bi ostavili svoja prava, što posljednjih mjeseci rade bivši radnici cetinjske Košute, poručio svim građanima da ukoliko imaju problem ne radikalizuju proteste i ne blokiraju saobraćaj, jer će ih saslušati resorni ministar, a i Vlada će učiniti sve da pronađe rješenje za njihove probleme.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije