fbpx
NaslovnicaCrna GoraProtest ispred IJZ zbog predloženih mjera u vezi sa MMR vakcinom

Protest ispred IJZ zbog predloženih mjera u vezi sa MMR vakcinom

Podgorica, (MINA) – Grupa građana protestovala je danas ispred Instituta za javno zdravlje (IJZ) protiv mjera koje je ta institucija predložila zbog prijavljene epidemije morbila u nekoliko crnogorskih opština.

Iz IJZ su podsjetili da su predložili promjenu zakona i donošenje naredbe u opštinama u kojima je prijavljena epidemija, koja bi između ostalog, onemogućila da u predškolskim i školskim ustanovama borave djeca koja nijesu uredno vakcinisana u odnosu na uzrast, odnosno za koju ne postoje opravdane medicinske kontraindikacije za vakcinaciju.

U saopštenju IJZ se navodi da su građani protestovali zbog neadekvatne informisanosti o značaju vakcine.

“Poštujući pravo na ljudske i građanske slobode, želimo da naglasimo da je današnji protest rezultat neadekvatne informisanosti pojedinaca o bezbjednosti i značaju vakcinacije kao preventivne mjere za suzbijanje i širenje mnogih zaraznih bolesti“, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz te institucije su kazali da, kao odgovorni zdravstveni radnici, uvažavaju individualnu slobodu i autonomiju, ali su istakli značaj odgovornog ponašanja prema zajednici, jer vakcinacija, kako su naglasili, ne predstavlja samo pitanje ličnog izbora.

„Vakcinacijom ne štitimo samo sebe, već i lica koja zbog oslabljenog imuniteta ili nekih drugih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana“, rekli su iz IJZ.

Kako su dodali, IJZ je posvećen jačanju i očuvanju zdravlja, kako pojedinca tako i zajednice.

„U toj misiji, jedan od zadataka je obezbjeđivanje pristupa tačnim i relevantnim informacijama kako bi svaki građanin mogao donijeti informisane i odgovorne odluke o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice“, navodi se u saopštenju IJZ.

Iz te ustanove su poručili da, kroz kontinuiranu edukaciju, na nauci zasnovanim dokazima, žele da doprinesu boljem razumijevanju značaja vakcinacije.

Iz IJZ su podsjetili da je u Crnoj Gori epidemija morbila, za sada, prijavljena u tri opštine – Budvi, Podgorici i Rožajama.

„Niski obuhvati vakcinacijom, doveli su nas do pojave obolijevanja od morbila koji se lako mogu razviti u veliku epidemiju morbila, koja se jedino može spriječiti vakcinacijom, bez daljeg odlaganja“, kazali su iz IJZ.

Oni su naglasili da zaštita zdravlja djece predstavlja ne samo odgovornost zdravstvenog sistema, već i ličnu odgovornost svakog pojedinca, a naročito roditelja.

„Svako dijete ima pravo na vakcinaciju, a moralna i zakonska obaveza roditelja /staratelja je da im to pravo i omogući, te da preuzme aktivnu ulogu u očuvanju zdravlja svog djeteta“, porušili su iz IJZ.

Kako su dodali, kroz solidarnost, odgovornost i brigu o sopstvenom zdravlju i zdravlju drugih, mogu se prevazići izazovi.

„Naša zajednička obaveza je da stvaramo bezbjedno okruženje i sigurnu budućnost za našu djecu“, kazali su iz IJZ i ponovili da je krajnje vrijeme za vakcinaciju, bez odgađanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije