fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVladu kritikuju zbog odluke o ograničenju marži

Vladu kritikuju zbog odluke o ograničenju marži

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada nije konsultovala privredne partnere prilikom donošenja odluke o ograničenju marži za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a izostale su i ekonomske analize i socijalni dijalog, saopštili su predstavnici Privredne komore, dijela trgovačkih lanaca i dva udruženja poslodavaca.

Oni su kritikovali Vladu da će odluka, donijeta na sjednici u srijedu, narušiti poslovni i konkurentski ambijent i stvoriti negativne posljedice za kompanije, te da mjere imaju primjese populizma, a da trgovci nijesu odgovorni za visoke cijena, pišu Vijesti.

Iz Vlade su saopštili da će se usvojenom mjerom na akciji naći više od hiljadu artikala. U odnosu na raniju akciju Limitirane cijene, na spisku proizvoda sada su i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu.

Mjera će početi da se primjenjuje osam dana od objavljivanja u Službenom listu, a trajaće do 31. januara. Marže su za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na deset odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno deset odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo.

Iz najvećeg domaćeg trgovačkog lanca Voli, Vijestima su kazali da će poštovati mjere kao i sve odluke Vlade, ali i da o novom ograničenju marži nijesu bili konsultovani. Naglasili su da su cijene porasle na globalnom nivou, te da domaće nijesu veće nego u regionu.

“Naš je stav da ovo neće uticati na smanjanje inflacije, jer marže nijesu razlog rasta cijena. Marže nijesu, niti će biti razlog inflacije. Kompanija Voli u svom lancu marketa primjenjuje najniže marže koje mogu da osiguraju stabilno i neometano poslovanje. Ograničenje marži i povećanje plata ne idu jedno s drugim”, kazali su iz te trgovačke kompanije.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj kazao je na konferenciji za medije da nakon primjene odluke očekuje smanjenje cijena, jer su po nalazima tržišne inspekcije, trgovačke marže puno veće od onih na koje će da ih ograniče.

Listu su iz budvanskog Mega prometa takođe potvrdili da nijesu konsultovani prilikom donošenja mjere, ali su poručili da će ih poštovati i istaći proizvode sa limitiranim cijenama. Oni smatraju da bi se za ove i slične korake, moralo razgovarati sa privredom kako bi se našlo zajedničko održivo rješenje kojim bi svi bili zadovoljni.

“U dijelu broja artikala nijesmo mogli uticati, a samim tim nijesmo imali mogućnost reakcije i komentarisanja. O asortimanu i broju artikala koji je uključen u ovu kampanju saznali smo nakon dopisa Prviredne komore, nakon sjednice Vlade. Iako smo prepoznati kao kompanija koja posluje isključivo na teritoriji Budve, smatramo da smo mogli dati doprinos u pripremanju ove kampanje“, rekli su iz Mega prometa.

Oni su podsjetili da Crna Gora, kao uvozno orijentisana ekonomija koja jako malo proizvodi, direktno zavisi od cijena koje dobija od dobavljača iz inostranstva.

„Ne bi trebalo porediti cijene sa zemljama Evrope i svijeta koje su proizvodno orijentisane i pojedinačno su velika tržišta i te iste proizvode ne uvoze, već proizvode, pa i ti proizvodi u nabavci manje koštaju u tim zemljama”, kazali su iz Mega marketa.

Oni su dodali da će učestvovati u svakoj budućoj inicijativi za poboljšanje standarda građana, te da će artikli koji su na akciji u njihovim marketima biti posebno označeni u odnosu na one koji su dio državne akcije.

Vijesti su komentar tražile i od Domaće trgovine, Merkatora i HDL Laković, ali odgovori na postavljenja pitanja nijesu stigli.

Da novu odluku Vlade otvoreno ne podržavaju, saopštili su i iz Unije poslodavaca (UPCG). Oni smatraju da je ona usvojena bez prethodnih konsultacija i da su se rješenja morala razmatrati sa socijalnim partnerima, kroz dijalog koji je ovog puta izostao.

Predstavnici Privredne komore (PKCG) su saopštili da im je odluka proslijeđena na mejl 27. avgusta, nešto manje od 24 sata prije održavanja sjednice Vlade na kojoj je usvojena.

„Mišljenja smo da bi ovakva ili slična rješenja bila kvalitetnija kada bi se akcije koordinirale sa privredom, jer se deflacija ne može kreirati na ovaj način, a ovakve politike štetu mogu nanijeti ne samo trgovcima, već i privrednicima u čitavom lancu“, rekli su iz PKCG.

Predstavnici Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) saopštili su da Vlada nastavlja da donosi ekonomske odluke bez konsultovanja privrede, čime izigrava poslodavaca i obesmišljava socijalni dijalog.

Oni smatraju da će odluke bez jasnih analiza, sa primjesama populizma i bez uvažavanja tržišne situacije na tržištu, ozbiljno narušiti ambijent konkurencije i stvoriti negativne posljedice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije