fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: 2025. biće godina gradnje novih škola i vrtića

Spajić: 2025. biće godina gradnje novih škola i vrtića

Podgorica, (MINA) – Obrazovanje je jedna od centralnih tema za Vladu, kazao je premijer Milojko Spajić i dodao da će naredna godina biti godina gradnje novih škola i vrtića.

Spajić i ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović obišli su objekat Srednje mješovite škole (SMŠ) “Danilo Kiš” u Budvi.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) podsjetili su da je u toku rekonstrucija objekta te škole, koja podrazumijevaju promjenu podova u holovima i učionicama, ugradnju nove elektro mreže, sanaciju fasade i krova, te uređenje enterijera.

Rok za izvođenje radova je 15 mjeseci, kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano.

Radovi su dio projekta koji se sufinansira kroz kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom, a kroz koji će biti rekonstruisano još osam srednjih stručnih škola u Crnoj Gori.

Iz MPNI su kazali da je Spajić iskoristio posjetu školi da još jednom istakne da je obrazovanje jedna od centralnih tema za 44. Vladu i jedan od najvećih potencijala za razvoj crnogorskog društva u narednom periodu.

„Da pristup 44. Vlade obrazovanju, nije deklarativan, pokazuju i nikad veća sredstva koja se za ovu namjenu izdvajaju, sa posebnim akcentom na obrazovnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Spajić je iskazao zadovoljstvo viđenim i napomenuo da je ova godina samo početak najvećeg investicionog ciklusa ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u istoriji.

On je rekao da će sljedeće godine za razliku od ove, koja je godina opsežnih rekonstrukcija obrazovnih objekata, biti godine gradnje novih škola i vrtića.

U prilog ovoj činjenici, kako su naveli iz MPNI, govore i razgovori sa evropskom delegacijom koji idu u pravcu da crnogorskoj obrazovnoj infrastrukturi kroz mehanizme EU, a prije svega kroz Plan rasta bude na raspolaganje stavljeno i do 150 miliona EUR, sa mogućnošću obezbjeđenja dodatnih sredstava.

Jakšić Stojanović je istakla da su radovi u SMŠ “Danilo Kiš” lijep primjer sinergije, jer su, osim radova u okviru projekta EIB, u završnoj fazi i potpuna rekonstrukcija najsavremenije opremljenog amfiteatra, koju je finansirala Opština Budva.

Ona se zahvalila predstavnicima njemačkog RCF fonda koji kroz svoj projekat za potrebe turističkih usmjerenja u ovoj školi ulažu u opremu i radove u vrijednosti od pola miliona eura, čime će učenici ove škole dobiti ne samo najsavremenije uslove za školovanje, već i mogućnost da kroz komercijalizaciju predmetnih prostora, omoguće i samoodrživost škole.

Krsto Vuković, SMŠ “Danilo Kiš”, istakao je da ta ustanova ima dobru saradnju sa resornim ministarstvom.

On je, kako je saopšteno, iznio predloge i modele unapređenja standarda prosvjetnih radnika na teritoriji Budve sa akcentom na modelima motivisanja deficitarnih kadrova za radnim angažmanima u obrazovnim ustanovama na teritoriji te opštine.

Iz Ministarstva su rekli da su Spajić i Jakšić Stojanović sa partnerima RCF konstatovali da je SMŠ “Danilo Kiš” reprezentativan primjer pozitivne prakse saradnje menadžmenta škole i svih subjekta koji imaju obavezu i interes razvoja prosvjetne infrastrukture.

„U skladu sa tim, MPNI će nastaviti pozitivne trendove sa budvanskom školom i maksimalno podržati sve njihove inovativne procese“, zaključili su iz tog resora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda Crvene zvezde u Parizu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Crvene zvezde pobijedili su večeras u gostima ekipu Pariza 80:77,...