fbpx
NaslovnicaCrna GoraŽene žrtve nasilja godinama bez podrške i zaštite

Žene žrtve nasilja godinama bez podrške i zaštite

Podgorica, (MINA) – Ubistvo koje se dogodilo u srijedu u Podgorici još jednom je pokazalo potpuni slom sistema pred ženama žrtvama porodičnog nasilja, saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović.

Ona je kazala da nasilje u porodici ostaje bez sistemske reakcije godinama, a posljedice su ubijene žrtve, koje nijesu dobile podršku i zaštitu na vrijeme.

Kako je rekla Novaković Đurović, činjenica da je žrtva prijavljivala prijetnje nevjenčanog supruga, a da nadležni nijesu prepoznali elemente krivičnog djela, posebno uznemirava i širi potpuni osjećaj nesigurnosti u državi za svaku ženu koja se za pomoć obrati institucijama.

“Postavlja se pitanje koliko još žena treba da strada od posljedica nasilja u porodici da bi institucije konačno preduzele hitne mjere za sprečavanje femicida”, navela je Novaković Đurović.

Ona je rekla da rodno zasnovano nasilje u kontinuitetu završava tragičnim slučajevima, kao i da na tom pitanju država pokazuje svoju pravu snagu.

“Zato je neophodno da se, pored zakona, prevencije i kažnjavanja nasilnika, adekvatno ocijene i pojedinci u sistemu koji svojim nečinjenjem i propustima šalju poruku da je nasilje prihvatljivo i minimalno kažnjivo”, zaključila je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije