fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić, Knežević i Bečić nepoželjne osobe u Hrvatskoj

Mandić, Knežević i Bečić nepoželjne osobe u Hrvatskoj

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, poslanik Milan Knežević i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić proglašeni su u Hrvatskoj za nepoželjne osobe.

U saopštenju objavljenom na sajtu hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova navodi se da su danas uputili notu crnogorskoj Ambasadi u Zagrebu i obavijestiti Crnu Goru da su Mandić, Knežević i Bečić proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj.

“Zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u crnogorskom parlamentu odlučila zanemariti kontinuirane pozive Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose dvije države i evropski put Crne Gore.

“U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Hrvatsku niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU)”, kaže se u saopštenju.

Iz hrvatskog ministarstva su podsjetili i da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, ali i jedan od ključnih kriterijuma za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom EU za Crnu Goru.

“Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja EU i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore”, naglasili su iz Ministarstva.

Kako su dodali, Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu, kao i da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu.

Skupština Crne Gore usvojila je u junu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu, na inicijativu Mandića i Kneževića. Usvajanje Rezolucije podržala je i Demokratska Crna Gora na čijem čelu je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije