fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabilježen rekordan broj letova

Zabilježen rekordan broj letova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) je u subotu opslužila 4,09 hiljada letova u vazdušnom prostoru dvije zemlje, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu od kada se pružaju usluge letenja na ovim prostorima.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva je saopšteno da je rekordan broj letova zabilježen tokom prethodna dva vikenda.

“Magični broj od četiri hiljade operacija, prvi put u istoriji SMATSA, oboren je 6. jula, kada ih je na nebu između Srbije i Crne Gore bilo 4,03 hiljade. Trend rasta primjetan je od početka godine, a u prvih šest mjeseci porast preleta veći je devet odsto u odnosu na prošlu godinu“, navodi se u saopštenju.

U prvih šest mjeseci ove godine na teritoriji Crne Gore ukupno je bilo 210,77 hiljada IFR operacija, 9,5 odsto više u odnosu na prošlu, a čak 33 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

“Aerodrom Podgorica u prvih pola godine imao je rast IFR operacija 30 odsto veći u odnosu na uporedni period, dok je na tivatskom aerodromu registrovan porast broja letova 20,8 odsto. Jedini negativni pokazatelj zabilježen je u padu broja operacija na Aerodromu Tivat kada se uporede ova i 2019. godina, 5,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

Lošiju statistiku uslovila je obustava letova iz zemalja bivšeg SSSR-a, koja je na snazi od 2022. godine.

“Međutim, i na ovom aerodromu zabilježen je trend rasta broja letova, uzimajući u obzir da je u prvih šest mjeseci prošle godine bio zabilježen pad od čak 22 odsto”, navodi se u saopštenju.

SMATSA je preduzeće dvije zemlje, a tokom nedavnog zvaničnog susreta resornih ministara saobraćaja Crne Gore i Srbije, Filipa Radulovića i Gorana Vesića, dogovoreno je da se osnivački akt ažurira, budući da su posljednje izmjene rađene 2012. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije