fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori povodom najave predsjednika Skupštine Andrije Mandića da će predstavnici srpskog naroda u Skupštini predložiti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Kako piše Večernji list, nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, “instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutrašnju politiku” i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti put države prema Evropskoj uniji (EU).

Taj medij piše da je protestna nota uručena otpravniku poslova Crne Gore u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori i stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o komemoraciji genocida u Srebrenici.

Kako se navodi ta dva događaja nijesu ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

U noti se navodi da MVEP osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe.

„I ističe očekivanje da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na europski put Crne Gore“, kaže se u noti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije