fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Makron kazao da je Crna Gora prva naredna članica EU

Spajić: Makron kazao da je Crna Gora prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić saopštio je da mu je francuski predsjednik Emanuel Makron kazao da je Crna Gora prva u nizu država koje će se priključiti Evropskoj uniji (EU).

Spajić je to kazao Televiziji Crne Gore nakon sastanka sa Makronom u Parizu.

Iz Vlade je saopšteno da su tokom sastanka u Jelisejskoj palati istaknuti odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske.

Navodi se da su tokom sastanka istaknuti odlični bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske.

Spajić je zahvalio na podršci koju Francuska pruža Crnoj Gori na EU putu.

“Naglasio je opredjeljenje Crne Gore da i prije 2030. bude spremna za učlanjenje, te da je trenutni tempo reformi garant posvećenosti 44. Vlade tom cilju”, kaže se u saopštenju.

Makron je istakao da Francuska daje punu podršku Crnoj Gori u integracijama i naveo da su spremni za podršku, posebno na ekspertskom nivou.

Spajić je nakon sastanka rekao da je sastanak bio fenomenalan i da je Makron prenio veliku podršku Francuske Crnoj Gori na evropskom putu.

On je kazao da su razgovarali i o jačanju biletaralnih odnosa, prvenstveno na ekonomskom planu.

“Govorili smo primarno o jednom strateškom krovnom dokumentu, koji bi bio osnova za partnerstvo dvije zemlje i predsjednik Makron je prihvatio jednu takvu inicijativu“, kazao je Spajić.

On je istakao da bi dokument bio postavljen na četiri stuba i to: odbrana, zdravstvo, infrastruktura i ekologija.

“Prvo ćemo raditi na odbrani, a već u martu će se sastati ministri zdravlja, oko projekata u toj oblasti. Sarađivaćemo i u infrastrukturnim projektima, što je jako bitno za razvoj autoputeva i željezničke infrastrukture u narednih šest godina, sve ovo će ubrzano pojačati saradnju između dvije zemlje”, naveo je Spajić.

On je pozvao Makrona da dođe u Crnu Goru na obilježavanje 20 godina obnove nezavisnosti i ponudio da se organizuje Samit Evropske političke zajednice upravo u Crnoj Gori tim povodom, što je Makron prihvatio.

Spajić je pozdravio poseban senzibilitet predsjednika Makrona za aktuelne bezbjednosne i humanitarne izazove širom planete.

Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Francuska imaju konvergentne stavove u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, kao i rata u Ukrajini.

“Naglašeno je da bi Crna Gora mogla biti izuzetno važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu zbog dobrih odnosa koje ima sa susjedima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku razgovarano i o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine.

Spajić je u Parizu dočekan uz najviše državne počasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije