fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoReintjes:Reforme vode pred briselski prag

Reintjes:Reforme vode pred briselski prag


Podgorica, (MINA) – Holandija će sarađivati sa novom crnogorskom vladom, ali bi više voljeli vladu koja dijeli evropske vrijednosti, kao što ih dijeli većina građana Crne Gore, kazao je ambasador Holandije u Crnoj Gori i Srbiji Joust Reintjes.

On je to rekao “Vijestima”, odgovarajući na pitanje hoće li njegova država sarađivati s budućom izvršnom vlašću, koju bi trebalo da podržava koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Reintjes je poručio da je Holandija i dalje posvećena evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, što se vidi kroz pojačano djelovanje, pritom ostajući striktna, fer i angažovana kad je u pitanju proširenje Evropske unije (EU).

Prema njegovim riječima, ideja vodilja je i dalje činjenica da je proces pridruživanja zasnovan na zaslugama.

“Potencijal Crne Gore za članstvo u EU je jasno vidljiv iz činjenice da su sva pregovaračka poglavlja otovorena, a tri su i provizorno zatvorena. Ipak, u proteklom periodu smo vidjeli da nema pravog napretka kad su u pitanju reforme”, kazao je Reintjes.

On smatra da od vlade u Crnoj Gori zavisi da li će iskoristiti taj potencijal i primijeniti neophodne reforme, prije svega u oblasti “osnovnih načela”.

“Ovo se ne može postići samo reformama i novim zakonima i regulativom”, ocijenio je Reintjes.

On je dodao da je u ovoj fazi pregovora primarna implementacija tih zakona tako što će, na primjer, da se omogući sudijama i tužiocima da dobiju neophodnu podršku za obavljanje svoje uloge u demokratskom društvu.

“Ovdje i politička volja igra važnu ulogu! Sudije i tužioci moraju biti u mogućnosti da rade nezavisno i da se odupru spoljašnjem pritisku. Nažalost, ovo još nije slučaj. Zbog toga se naročito divim onim sudijama i tužiocima koji se odupiru bilo kakvom uticaju, to zahtijeva smjelost i hrabrost”, poručio je Reintjes.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije