fbpx
NaslovnicaCrna GoraAdžić: Postoji informacija da se Spajić sastajao sa Kvonom

Adžić: Postoji informacija da se Spajić sastajao sa Kvonom

Podgorica, (MINA) – Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da postoji informacija da se lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić sastajao sa južnokorejskim državljaninom Do Kvonom.

“Imali smo informaciju da njihovo prijateljstvo traje pet godina, da su se sastajali čak i u porodičnoj atmosferi, da su se sastali i nakon momenta kad je bio na potjernici, imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastali”, rekao je Adžić nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

On je rekao da imaju informaciju da se u laptopu nalaze dokazi o zajedničkom poslovanju Spajića i Kvona.

“Je li sporno poslovanje sa nekim ko je jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca, ne znam, možda i nije, ali treba ispitati”, rekao je Adžić.

Kako je dodao, u navodima Kvona postoji informacija da u laptopu postoje dokazi o finansiranju političke kampanje.

“To treba ispitati, ne tražimo ništa drugo”, rekao je Adžić i kazao da cifra o kojoj se govori nije zanemarljiva.

Adžić je kazao da Kvon nije koristio svoja dokumenata prilikom ulaska u Crnu Goru, već je i tokom hapšenja uočeno da ima više falsifikovanih dokumenata.

“I onaj ko je bio na graničnom prelazu svakako nije mogao znati da je to lice na nekoj od potjernica. Kada je iskoristio dokument koji se poklapa sa pravim imenom, on je uhapšen“, rekao je Adžić.

On je, govoreći o tumačenju te situacije u političkom kontekstu, kazao da bi, da su to uradili nakon izbora, neko rekao da to možda koriste za trgovanje ministarskim ili drugim mjestima u izvršnoj vlasti.

Adžić je naglasio da je njihova obaveza bila da reaguju i zaštite državni interes Crne Gore.

“Ako imamo informaciju da se neko iz kripto svijeta miješa u izborni proces, mi moramo reagovati. Ako smo reagovali kada je u pitanju Demokratska partija socijalista, Demokratski front, kada je u pitanju bilo koja druga partija, zašto bi drugačije reagovali prema onima iz PES-a”, rekao je Adžić.

On je naveo da je potpuno ista priča bila, o političkom kontekstu, kada je uhapšen predsjednik opštine Budva Milo Božović.

“U Crnoj Gori permanentno imamo izborne procese, pa i današnju aktivnost usmjerenu prema 42 člana organizovanih kriminalnih grupa, dio javnosti dovodi u vezu sa izbornim procesom. Isto je bilo i sa aferom stanovi”, dodao je Adžić.

On je istakao da nije siguran da to može da podigne rejting Građanskog pokreta URA ili drugih partija u Vladi, ocjenjujući da neće uticati ni na politički rejting PES-a.

Adžić je rekao da će glavne aktivnosti imati tek nakon 11. juna.

Kako je kazao, jedan dio informacija je sadržan u pismu, a jedan dio čine operativni podaci.

Adžić je naglasio da traže samo da se osobe, prije ili poslije izbora svejedno, saslušaju i da se uzmu informacije.

„Da se pogledaju potencijalni dokazi o kojima se govori da postoje u laptopovima, ukoliko sve bude čisto neka svima bude sa srećom“, rekao je Adžić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da su obaviješteni da postoji model, odnosno hardver – kriptomat, na teritoriji opštine Tivat, koji služi za trgovinu kriptovalutama.

„Svi znamo da ne postoji zakonski osnov da bi se u Crnoj Gori sprovodila trgovina kripto valutama. Sjednica Vijeća je bila dobar način da razmijenimo informacije i nakon ovoga će se sprovesti detaljan nadzor te platforme u Tivtu“, rekao je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije