fbpx
NaslovnicaCrna GoraVojska mora da ima poligon za vježbe

Vojska mora da ima poligon za vježbe

Podgorica, (MINA ) – Vojska Crne Gore (VCG) mora imati poligon za vježbanje, i do kraja godine treba odlučiti da li će on biti na Sinjajevini ili na nekoj drugoj lokaciji koja zadovoljava kriterijume, saopštio je ministar odbrane Raško Konjević.

On je na sjednici Vlade kazao da se mora otvoriti priča o vojnom poligonu, jer je kontekst širih dešavanja, prije svega ruska agresija na Ukrajinu, proizveo nekoliko odluka koje je NATO donio na posljednjem samitu u Madridu.

Konjević je naveo da je odlučeno da će, u cilju zaštite NATO teritorije, na istočnom krilu u četiri nove države biti opredijeljenje borbene grupe.

“To podrazumijeva da će sve države članice opredijeliti dio svojih vojnika koji će učestvovati u sastavu tih borbenih grupa u Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj“, objasnio je Konjević.

Prema njegovim riječima, 36 pripadnika VCG biće prisutno u okviru borbene grupe u Bugarskoj.

“Opredijeljeno je da 36 vojnika učestvuje sa odgovarajućim materijalnim resursima, tačnije lako oklopnim vozilima Oškoš koje je Ministarstvo odbrane kupilo prije nekoliko godina“, rekao je Konjević ističući da vojnici moraju biti obučeni za upotrebu vozila.

On je kazao da se sada sprovodi indivudalna obuka vojnika, a da slijedi kolektivna koja podrazumijeva vježbe manevarskog kretanja i korišćenje bojeve municije većeg domet, za šta je neophodno korisiti vojno strelišni poligon.

Kako je naveo Konjević, Crna Gora prvi kontigent, shodno dogovoru sa saveznicima, mora da pošalje najkasnije do kraja januara.

On je kazao da je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost dogovoreno da prvi kontigent u dijelu kolektivne obuke koristi vježbovno strelišni poligon u Makedoniji, a da se do kraja godine definitivno opredijeli Sinjajevina ili neka druga lokacija koja bi zadovoljavala kriterijume vojno-strelišnog poligona.

„Ni u Ministarstvu odbrane, niti u VCG nemamo perferencu gdje je taj lokalitet, osim da moramo da ga imamo. Država mora da donese odluku o tome. Vojska ne može bez poligona“, poručio je Konjević.

Kako je istakao, Crna Gora kao NATO članica mora da svake godine realizuje barem jednu NATO zajedničku vježbu, a da učestvuje u desetinama istih van teritorije države.

Konjević je podsjetio da je za iduću godinu planirano održavanje jedne NATO vježbe na teritoriji Crne Gore, odnosno na teritoriji Pljevalja i Sinjajevine, ili neke druge lokacije.

„Ako nemamo na bilo kojoj lokaciju u Crnoj Gori vježbovno strelišni poligon, VCG ne može da ispunjava svoje obaveze“, rekao je Konjević, dodajući da je pitanje kredibiliteta Vojske da učestvuje u bilo kojim aktivnostima NATO ako ima neuvježbane vojnike.

Premijer Dritan Abazović je rekao da Crna Gora ne može da bude dio NATO saveza, a da njena Vojska nema poligon za vježbu.

„Usled komplikacije bezbjednosnih okolnosti u Evropi i učešća naših vojnika u NATO misijama, vojnici tamo ne mogu da idu nespremni. Vojnici moraju da prođu određu obuku, jer ne pada nam na pamet da šaljemo vojnike koji su nespremni da odgovore zadacima“, poručio je Abazović.

Kako je rekao, postoji dilema oko Sinjajevine, koja je najviši pašnjak u Evropi.

„Pokušavamo svoju državu da brendiramo kao ekološku i zbog toga su bili logični otpori da se poligon napravi na Sinjajevini“, rekao je Abazović.

On je saopštio da ministarstva poljoprivrede i ekologije i prostornog planiranja treba da pogledaju gdje bi potencijalno mogla da bude lokacija za vojno-strelišni poligon.

“Do tada moramo izdvojiti značajna sredstva da naši vojnici završe obuku i pridruže se NATO snagama u Bugarskoj“, dodao je Abazović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je da studija zaštite koju je uradila Agencija za zaštitu životne sredine pokazala da Sinjajevina ispunjava kriterijume da bude proglašeno zaštićenim područjem.

“Prema kriterijumima koje imamo u postojećem zakonu o zaštiti prirode, kojim smo proglasili Goricu, Vladanos i gornji tok rijeke Ćehotine, tako se i Sinjajevina može proglasiti zaštićenim područjem”, navela je Novaković Đurović.

Ona je podsjetila da je ranije apelovano da opštine na čijim teritorijama se prostire Sinjajevina donesu odluku o zaštićenom području, ali da se to nije desilo.

“Ne znam da li se do kraja godine može pronaći drugi lokalitet, u svakom slučaju niko ne dovodi u pitanje potrebu da se vojnici obučavaju”, rekla je Novaković Đurović.

Konjević je rekao da odluka o vojnom poligonu postoji, a da Ministarstvo odbrane samo traži da se ona poništi ili primjenjuje.

“Odluka iz 2019. godine je zadovoljila sve kriterijume koji su potrebni. Neko smatra da u određenim segmentima je treba preispitati. Potpuno legitimno, Vlada onda treba da je poništi”, rekao je ministar.

On smatra da nema drugog lokaliteta koji može da zadovolji kriterijume.

Konjević je pozvao Novaković Đurović da na sljedećoj sjednici predloži ukidanje odluke.

“Taj ko bude predložio da se ukine odluka on će preuzeti odgovornost i morati da nađe novu lokaciju. Olivera Injac nije predložila tu odluku jer vidjela materijal i svjesna je da nema drugog lokaliteta”, naveo je Konjević.

Prema njegovim riječima, više je ekološke štete nastupilo od eksploziva prilikom gradnje auto-puta, nego deset godina od bojeve municije koju bi koristila Vojska Crne Gore na Sinjajevini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dvosatna manifestacija umjesto tradicionalne šetnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindkata (USSCG) sjutra će, umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik...