fbpx
NaslovnicaCrna GoraDiplomate pozivaju na smirivanje tenzija

Diplomate pozivaju na smirivanje tenzija

Podgorica, (MINA) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici pozvala je na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije Evropske unije upozorili da su izjave koje kreairaju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s evropskim vrijednostima.

Iz Ambasade i Delegacije EU su odgovorili na pitanja Vijesti u vezi sa događajem koji je će se održati 5. septembra na Cetinju.

Iz Delegacije EU u Podgorici su saopštili da je regulisanje vjerskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mjestom ustoličenja lidera jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori.

Kako su naveli, bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreairaju etničke i vjerske tenzije i podjele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrijednostima.

“Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi djelovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU”, navode iz Delegacije.

SAD, kako navode iz njihove Ambasade, široko podržavaju slobodu vjeroispovijesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju vjeru, ali i, istovremeno, podržavaju i slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.

”Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svjedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve, da blisko sarađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbjednost građana treba da bude na prvom mjestu”, navode iz Ambasade.

Oni su pozvali sve, građane i političke i vjerske vođe, da doprinesu smanjenju tenzija.

“Crna Gora je odavno prepoznata po svojoj raznolikosti i toleranciji, i svi njeni građani treba da učine što je u njihovoj moći da očuvaju tu ponosnu tradiciju”, poručuju iz Ambasade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije