fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijalog sa VK pokazao zrelost svih državnih aktera

Dijalog sa VK pokazao zrelost svih državnih aktera

Podgorica, (MINA) – Dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao je zrelost svih državnih aktera u odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona, ocijenila je predsjedavajuća OEBS-a i ministarka vanjskih poslova Švedske, An Linde, u razgovoru sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je upriličio radnu večeru povodom posjete Linde, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Crnog Gori u okviru švedskog predsjedavanja OEBS-om.

Navodi se da je Krivokapić iskoristio priliku da sa Linde podijeli utiske o najvažnijim dosadašnjim rezultatima u realizaciji prioriteta koji su dio agende švedskog predsjedavanja.

„To se, prvenstveno, odnosi na odbranu evropskog bezbjednosnog poretka, promociju sveobuhvatnog bezbjednosnog koncepta OEBS-a, sa posebnim naglaskom na ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost, kao i na doprinos u rješavanju konflikata u OEBS-ovom regionu“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da OEBS ima jedinstvenu vrijednost, kao organizacija čiji je zadatak prevencija konflikata i izgradnja povjerenja i saradnje među zemljama članicama.

„I da će Crna Gora svojim aktivnostima u okviru te organizacije nastaviti da doprinosi što uspješnijoj realizaciji i implementaciji projekata od obostranog interesa“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je sagovornici zahvalio na veoma svrsishodnoj i konkretnoj saradnji koju Crna Gora ima sa Misijom OEBS u Podgorici, apostrofirajući važnost daljeg napredovanja u ključnim reformskim projektima koje Vlada trenutno sprovodi.

To se, dodao je on, prije svega, odnosi na reformu izbornog zakonodavstva, unapređenje demokratskih procesa, vladavine prava, slobode medija i rodnu ravnopravnost.

Linde je, kako je saopšteno iz Vlade, posebno pohvalila uspješnu, demokratsku tranziciju vlasti nakon izbora u avgustu prošle godine, za koje je naglasila da su protekli u veoma dobroj atmosferi.

„Istakla je da je dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao zrelost svih državnih aktera u odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona“, kaže se u saopštenju.

Linde je, kako se navodi, procijenila da je to pokazatelj spremnosti Vlade da vodi otvoren i transparentan proces u donošenju novih ili inoviranih zakonskih rješenja, uz poziv za dijalog svim zainteresovanim političkim grupacijama u parlamentu.

„Potvrdila je da se na ovaj način još jednom afirmativno ocjenjuje i potvrđuje liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), apostrofirajući podršku našem primarnom vanjskopolitičkom prioritetu – da budemo prva naredna članica EU“, kazali su iz Vlade.

Osvrnuvši se na borbu sa pandemijom COVID-19, Linde pohvalila je napore Vlade Crne Gore u kontekstu procesa imunizacije građana, rekavši da je trend opadanja broja oboljelih u čitavom svijetu evidentan.

To nas, kako je kazala, učvršćuje u nadi da će se epidemiološka situacija uskoro normalizovati, što će rasteretiti zdravstveni sistem i stvoriti potrebne preduslove za obnovu ekonomije.

Radnoj večeri su prisustvovali i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...