fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVučić ugovara povratak crnogorskih vina na tržište Rusije

Vučić ugovara povratak crnogorskih vina na tržište Rusije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uz posredovanje srpskog državnog vrha i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, radi se na ugovaranju ponovnog izvoza vina kompanije Plantaže na rusko tržište, piše Pobjeda.

List piše da su u posredovanje između srpskog državnog vrha, Plantaža i Rusije uključeni i predstavnici Demokratskog fronta.

Izvor lista tvrdi da bi trebalo da bude ugovorena prodaja vina Plantaža vrijedna tri miliona EUR.

Izvoz vina na tržište Rusije zabranjen je prije četiri godine, kad je Crna Gora, zajedno sa zemljama EU, uvela sankcije protiv 177 pojedinaca i 48 subjekata u Rusiji zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Rusija je odgovorila protivsankcijama, pa je njihov državni organ Rospotrebnadzor saopštio da su vina Plantaža štetna i neispravna i moraju biti povučena sa ruskog tržišta. EU je prošle godine produžila ove mjere do 6. marta.

Ambasador Rusije Vladislav Maslenikov u petak je posjetio Plantaže i sastao se sa njihovim izvršnim direktorom, Miroslavom Vukovićem i menadžerskim timom kompanije. Iz Plantaža je tada saopšteno da su spremni da rade na obnovi izvoza proizvoda na tržište Rusije.

“Plantaže su istakle spremnost da rade na pitanju obnove izvoza svojih proizvoda na tržište Rusije, čija je obustava bila uvedena od Rospotrebnadzora 2017. godine zbog utvrđenog neodgovaranja kvaliteta vina ruskim sanitarnim normama”, kazali su iz kompanije.

Iz Plantaža je krajem oktobra saopšteno da kompanija od 2017. godine kontinuirano radi na povratu tog strateški važnog tržišta, ali da, i pored svih napora, nije bilo formalnih znakova da će odluke ruskih nadležnih organa biti ukinute i time omogućen ponovni izvoz vina Plantaža.

Najčitanije