fbpx
NaslovnicaCrna GoraZasad smo izbjegli najcrnji scenario koji su mnoge zemlje iskusile

Zasad smo izbjegli najcrnji scenario koji su mnoge zemlje iskusile


Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u borbi protiv pandemije koronavirusa na vrijeme počela sa sprovođenjem mjera i na svu sreću zasad izbjegla najcrnji scenario koji su mnoge države iskusile, ocijenio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

Crnogorski epidemiolozi su počeli da daju preporuke građanima još u februara, a Vlada je na osnovu toga 10. marta, prije pojave prvih slučajeva uvela određene zabrane i mjere, čime se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

“Ova situacija s globalnom pandemijom novog koronavirusa je i pomogla svakome da počne da vjeruje u struku, da vjeruju ljekarima i medicinskom osoblju, da svi vide da povjerenje u struku daje dobre rezultate. Na nama, zdravstvenim radnicima, ali i na cijelom društvu je zadatak da to povjerenje i opravdamo i zadržimo”, rekao Begić za Pobjedu.

Na pitanje kako je Crna Gora “prošla” u odnosu na druge zemlje, Begić je odgovorio da su dvije stvari bitne – “rezultati se uvijek sumiraju kada je sve završeno i druga, iz poštovanja prema svim oboljelim i umrlim epidemiološke podatke nikada ne treba posmatrati kao neku vrstu trke i nadmetanja”.

Upitan da li se može očekivati drugi talas koronavirusa kada se situacija normalizuje i može li postati sezonski, kao grip na primjer, Begić je rekao da je još rano govoriti o tome posebno u iščekivanju pronalaska vakcine.

“Priroda ovoga virusa nas je toliko puta do sada iznenadila i opovrgla dosta toga što smo mislili da znamo tako da bi bilo krajnje neozbiljno upuštati se u bilo kakve dugoročne prognoze. Postoji par mogućih scenarija i modela od kojih svaki ima svoje prednosti kao i mane”, kazao je Begić.

On je naveo da ne vidim ništa loše u tome da mjere distance i higijene povećane postanu dio svakodnevice.

“O higijeni je izlišno govoriti a što se distance tiče, ne u ovako ekstremnoj formi, ali bi držanje distance u svakom slučaju bila jedna dobra i zdrava svakodnevna navika”, poručio je Begić.

Najčitanije