fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZa vladavinu prava i temeljna prava više od 13 miliona EUR

Za vladavinu prava i temeljna prava više od 13 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Više od 13 miliona EUR iz IPA fondova biće iskorišćeno za unapređenje sistema vladavine prava u Crnoj Gori, povećanjem efikasnosti institucija i uspostavljanje sistema unapređenja i zaštite ljudskih prava u skladu sa najboljim praksama Evropske unije.

Budžet programa IPA 2018 je 44,2 miliona EUR i usmjeren je na podršku oblastima: vladavina prava i temeljna prava, poljoprivreda i ruralni razvoj, zdravstvo i socijalna zaštita, evropske integracije, programi Evropske unije, Instrument za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD II) i civilno društvo.

Evropska komisija je, kako podsjećaju iz Kancelarije za evropske integracije (KEI), krajem prošle godine Crnoj Gori odobrila 13,5 miliona EUR iz programa IPA 2018, za projekat „Podrška sektoru vladavine prava i temeljnih prava“.

Iz Kencelarije su objasnili da će u dijelu pravosuđa, 2,6 miliona EUR biti iskorišćeno za rekonstrukciju i adaptaciju devet sudova u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Beranama i Kotoru.

“Pored toga, 4,4 miliona EUR biće uloženo u infrastrukturu u oblasti sistema izvršenja krivičnih sankcija, izgradnjom četiri nova objekta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija – prijavnice, multifunkcionalnog objekta i otvorenog zatvora i Specijalne zdravstvene ustanove“, saopšteno je iz KEI agenciji MINA.

Kako navode, za podršku primjeni Jedinstvenog informacionog sistema pravosuđa opredijeljeno je 2,3 miliona EUR, što će omogućiti uvezivanje subjekata u pravosudnom sistemu i efikasno prikupljanje i obradu podataka.

Iz KEI dodaju da je, imajući u vidu potrebe Crne Gore u oblasti upravljanja migracijama, 400 hiljada EUR opredijeljeno za izgradnju smještajnih kapaciteta u novom Centru za azilante koji će se nalaziti u blizini graničnog prelaza Božaj, kao i za podršku sprovođenju propisa u ovoj oblasti.

„S ciljem smanjenja bezbjednosnih rizika, u dijelu nelegalne međunarodne trgovine ljudima i robama, biće obezbijeđena specijalizovana oprema za Upravu carina, kao i rekonstrukcija tri carinske ispostave, ukupne vrijednosti 1,9 miliona EUR. Dodatnih 350 hiljada EUR biće uloženo u nabavku nove opreme za strukture koje se bave sprečavanjem pranja novca i finansiranje terorizma“, kazali su iz KEI.

U oblasti ljudskih i temeljnih prava, kako se navodi, 1,5 miliona EUR biće utrošeno za unapređenje kapaciteta ključnih aktera u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i za olakšavanje pristupa lica smanjene pokretljivosti i sa invaliditetom zgradama centara za socijalni rad.

Najčitanije