fbpx
Naslovnica Crna Gora Za bezbjednost na internetu potreban timski napor

Za bezbjednost na internetu potreban timski napor

196
Dan sigurnijeg interneta, kompanija One
foto: kompanija One

Podgorica, (MINA) – Zadatak dostizanja balansa između maksimalnog korištenja benefita koje internet nudi i razvijene svijesti koja podrazumijeva znanje o rizicima, moguće je uspješno ispuniti samo ako su uključeni svi segmenti društva, kazali su iz kompanije One.

Iz te kompanije su, povodom Dana sigurnijeg interneta, rekli da je internet izuzetno moćan alat za otkrivanje svijeta i učenje, ali da danas, više nego ikada ranije, zajedno sa mogućnostima dolaze i rizici.

”Zato je Dan sigurnijeg interneta, sa svojim ciljem da naglasi koliko je važno odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija, u ovom trenutku toliko značajan, posebno kada je riječ o djeci i mladima”, kaže se u saopštenju.

Iz kompanije One naveli su da su godinama istinski posvećena toj temi i da smatraju da posebnu odgovornost da doprinesu imaju predstavnici industrije.

”Danas, ta se uloga posebno odnosi na obavezu da slogan “Zajedno za bolji internet” bude što glasniji”, kaže se u saopštenju.

Menadžer za bezbjednost u kompaniji One, Ljubomir Dujović, rekao je da je zadatak u dostizanju balansa između maksimalnog korištenja benefita koje internet nudi, ali i razvijene svijesti koja podrazumijeva znanje o rizicima, moguće ispuniti uspješno samo ako su uključeni svi segmenti društva.

To se, kako je kazao, odnosi na donosioce odluka, školstvo, medije, a posebno roditelje.

“Vjerujemo da je jedini put koji vodi ispravnim smjerom zapravo edukacija, jer je razvoj savremenih tehnologija iznjedrio neophodnu životnu vještinu novog milenijuma – digitalnu pismenost, već od najmlađeg uzrasta”, naveo je Dujović.

Ljubomir Dujovic, kompanija One, Dan sigurnijeg interneta
foto: kompanija One

On je rekao da su kao kompanija posvećeni tome, kroz svoje visoke kriterijume bezbjednosti, ali i obezbjeđivanje računarskih sala širom Crne Gore u kojima će djeca učiti načela digitalne pismenosti.

One donacija računara
foto: kompanija One

Bezbjednost na internetu, kako su naveli iz kompanije One, podrazumijeva ponekada i najjednostavnije korake koji se često previde, ali i građansku odgovornost koja se iz realnog svijeta, danas sa podjednakom važnošću, preslikava u onlajn svijet.

“Važno je da steknemo naviku da mijenjamo lozinke, da razlikujemo zlonamjerni sadržaj od korisnog, ali i da aktivno prijavljujemo internet prevare nadležnim institucijama”, poručio je Dujović.

Kompanija One, kako je kazao, opredjeljuje značajna sredstva i resurse, kako bi unaprijedila tehnološka rješenja koja čuvaju privatnost korisnika.

”Naš cilj je ojačati poverenje korisnika u digitalnu sferu. Bezbjednost je timski napor, a naš tim je posvećen očuvanju integriteta internet prostora”, naglasio je Dujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS