fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojene izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece

Usvojene izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, čiji je cilj da se odblokira i ponovo u funkciju stavi Alimentacioni fond.

Predlog izmjena je u skupštinsku proceduru predao poslanički klub Građanskog pokreta URA.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović kazala je da je cilj izmjena da se odblokira Alimentacioni fond i na taj način pomogne jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva, djeci koja su zanemarena od neodgovornih roditelja, ali i samohranim roditeljima.

Đurović je, tokom rasprave, podsjetila da je Zakon usvojen na inicijativu Ženskog kluba prethodnog saziva parlamenta i da su, nakon nekoliko mjeseci, nadležne institucije uočile određene pravne praznine.

Kako je navela, problem je bio u tome što su se donosila rješenja sa retroaktivnim dejstvom, što nije bio smisao zakona.

Prema riječima Novaković Đurovič, problem je predstavljalo i to štu su centri za socijalni rad različito tumačili dokumentaciju kao dokaz za ispunjenost uslova za korišćenje sredstava iz Alimentacionog fonda.

Ministarstvo finansija je, na osnovu mišljenja zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, donijelo odluku i instrukciju da se na taj način ne mogu više isplaćivati sredstva iz Alimentacionog fonda.

Od februara ove godine, djeca i roditelji nijesu mogli da ostvaruju prava koja im pripadaju iz ovog zakona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...