fbpx
NaslovnicaCrna GoraU novoj Vladi najmanja zastupljenost žena dosad

U novoj Vladi najmanja zastupljenost žena dosad

Podgorica, (MINA) – Ministarsku funkciju u 44. Vladi Crne Gore obavljaće samo četiri žene, kazali su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), navodeći da je to procentualno najmanja zastupljenost žena do sada.

Iz CGO su na Fejsbuku /Facebook/ naveli da je to regresija u borbi za ravnopravnost polova i politička prava žena u Crnoj Gori.

„CGO izražava zabrinutost zbog činjenice da sastav 44. Vlade donosi najmanju zastupljenost žena do sada – tek četiri žene ili 17,39 odsto, od kojih nijedna nije potpredsjednica, iako ćemo imati istorijski rekord u broju potpredsjednika“, kazali su iz te nevladine organizacije (NVO).

Stanje u toj oblasti, kako su rekli iz CGO, nikad nije bilo zadovoljavajuće, jer su žene na najvišim nivoima izvršne vlasti bile podzastupljene, a dodatno su dobijale resorse koji se percipiraju kao manje značajni.

Iz te NVO su kazali da, u procentualnom dijelu, nijedna od tri posljednje Vlade nije imala ni približno polovinu žena u sastavu.

Kako su naveli, u Vladi Duška Markovića bile su četiri žene, odnosno 19 odsto, u Vladi Zdravka Krivokapića četiri ili 28,5 odsto, a u Vladi Dritana Abazovića četiri žene, odnosno 19 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije