fbpx
NaslovnicaCrna GoraStručnost i iskustvo da budu ključni pri formiranju ministarstava

Stručnost i iskustvo da budu ključni pri formiranju ministarstava

Podgorica, (MINA) – Nevladina organizacija (NVO) Juventas pozvala je budućeg mandatara za sastav nove Vlade da osigura transparentan i odgovoran proces odabira kadrova i da stručnost, iskustvo i sposobnosti budu ključni kriterijumi pri formiranju ministarstava.

Pravni savjetnik Juventasa, Jovan Bojović, ocijenio je da je nedavno iskustvo eksperimentisanja sa resorima i spajanja nespojivih oblasti u Vladi i vođenje od nestručnih osoba, pokazalo negativne posljedice na funkcionisanje državnih institucija i usporavanje evropskih integracija.

„Pozivamo budućeg mandatara da osigura transparentan i odgovoran proces odabira kadrova, gdje će stručnost, iskustvo i sposobnosti biti ključni kriterijumi pri formiranju ministarstava“, naveo je Bojović.

Kako je istakao, isključivanje politički podobnih osoba bez odgovarajućih kompetencija, osiguraće efikasno upravljanje resorima i brži napredak ka ciljevima evropskih integracija.

Bojović je pozvao budućeg mandatara da angažuje stručnjake iz odgovarajućih oblasti, ljude sa dokazanim postignućima i znanjem, koji su spremni da se posvete ostvarivanju ciljeva društvenog napretka, prenosi PR centar.

Prema njegovim riječima, transparentan proces selekcije kandidata, zasnovan na njihovim kvalifikacijama i sposobnostima, garantuje da će država biti vođena na najvišem profesionalnom nivou.

„To je izuzetno važno za sva minisatrstva i sve resore, a fokus stavljamo na njih nekoliko“, naveo je Bojović.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je kazao, mora biti prioritet nove Vlade.

„Jer se u periodu ekonomske krize i ratova suočavamo sa raznim izazovima i potrebama građana, koje moraju biti rješavane u što kraćem periodu i na adekvatan način“, dodao je Bojović.

On je ukazao da je važno da Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava bude vođeno od stručne osobe, a ne dijeljeno prema nacionalnoj pripadnosti ministra.

„Time se osigurava neutralnost, nepristrasnost i efikasnost u zaštiti ljudskih prava i multikulturalnosti“, rekao je Bojović.

Kako je naveo, ekspertiza u oblasti ljudskih prava ključna je za kvalitetan rad tog ministarstva.

„Ne manje važno je i Ministarstvo koje u svom resoru ima mlade“, kazao je Bojović.

On je ocijenio da država mora raditi na jačanju politika podrše mladima kroz promovisanje interesa i njihovih potreba, podršku njihovom obrazovanju, zapošljavanju, razvoju vještina i učestvovanju u javnom životu.

Prema riječima Bojovića, formiranje nove Vlade je i prilika da se zaista osigura koordinacija među ministarstvima.

„Kada su u pitanju oblasti koje mi pratimo, važno je postaviti temelje efikasne koordinacije ministarstava prosvjete, rada i socijalnog staranja i zdravlja, kao i koorinaciju rada u preklapajućim oblastima ministarstava pravde, rada i socijalnog staranja“, kazao je Bojović.

On smatra da je u procesu formiranja Vlade i odabira ministara ključno naglasiti važnost postavljanja stručnih i kompetentnih osoba na čelo ministarstava.

Prema riječima Bojovića, spajanje nespojivih resora ili dijeljenje ministarstava isključivo prema nacionalnoj i političkoj pripadnosti može imati negativne posljedice na efikasnost rada Vlade i usporiti put ka evropskim integracijama.

„Odlučno se zauzimamo za nepristrasnost i transparentnost u izboru ministara/ki, kako bi se osigurala pravičnost, efikasnost i napredak društva u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju Juventasa.

Navodi se da postavljanje stručnjaka na odgovarajuće pozicije osigurava ostvarenje ciljeva društvenog napretka i izgradnju prosperitetne budućnosti za sve građane Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije