fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: Crna Gora kredibilan i pouzdan saveznik

Stoltenberg: Crna Gora kredibilan i pouzdan saveznik

Podgorica,(MINA) – Crna Gora je kredibilan i pouzdan saveznik, koji u kontinuitetu doprinosi ciljevima Alijanse i kolektivnoj bezbjednosti, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem u sjedištu Alijanse u Briselu, naglasio da članice NATO-a cijene posvećenost Crne Gore jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje je važno u suočavanju sa složenim izazovima savremenog doba.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), rekao da će Crna Gora čvrsto nastaviti da sprovodi sve međunarodne obaveze, uključujući one koje proizilaze iz članstva u NATO.

On je naglasio da Crna Gora podržava sve napore usmjerene na jačanje transatlantske veze, jedinstva i političke kohezije, što predstavlja temelj NATO inicijative 2030.

Radulović je, kako su naveli iz Ministarstva, tokom posjete Briselu imao i odvojen susret sa ambasadorima zemalja članica NATO-a.

Navodi se da je tom prilikom zajednički naglašeno da je izuzetno važno da NATO bude politički jak i ujedinjen, spreman da odgovori na konvencionalne i nekonvencionalne izazove.

“U sadržajnom razgovoru, pozdravljeno je angažovanje sadašnje američke administracije i njena nepokolebljiva posvećenost Alijansi i transatlantskoj saradnji”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da su jedinstvo i snaga transatlantske veze posebno važni u kontekstu izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava.

Radulović je zahvalio na solidarnosti koju su pokazali NATO i saveznici tokom pandemije, pri čemu je posebno značajna bila pomoć u iznosu od 800 hiljada EUR.

On je kazao da Crna Gora, kao jedan od svojih prioriteta u okviru NATO-a, vidi jačanje nacionalne otpornosti i kapaciteta za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, pri čemu država ima značajno iskustvo u suočavanju sa tom vrstom izazova, kao što su dezinformacije, sajber napadi, miješanje u demokratske procese.

Radulović je rekao da Crna Gora snažno podržava zajednički i koordinirani pristup NATO-a i Evropske unije u rješavanju ovih izazova, posebno na Zapadnom Balkanu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...