fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrpska policija postupila u skladu sa procedurama

Srpska policija postupila u skladu sa procedurama

Podgorica, (MINA) – Pripadnici policije Srbije su, u slučaju sina crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, postupili onako kako nalažu procedure, u skladu sa procjenom situacije, saopštili su iz srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), dodajući da je u pitanju bilo rutinsko postupanje.

Vlada Crne Gore ranije je saopštila da je užasnuta i zabrinuta zbog odnosa policije Srbije prema djeci Krivokapića koja su, iz bezbjednosnih razloga, tokom noći iz Beograda doputovala u Crnu Goru.

U reagovanju MUP-a Srbije navodi se da nije problem kada nekom treba ponovo objasniti, ali jeste problem kada neko neće da čuje objašnjenje.

„Кao što se u svom radu pridržava zakona i procedura, tako će MUP Srbije strpljivo još jednom objasniti cjelokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore, šta se desilo sinoć u Beogradu, i ponavljaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razumije i prihvati“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da su se, nakon primljenog obavještenja na sistemu 192 da se u vozilu marke „mercedes“ civilnih crnogorskih tablica nalaze osobe od kojih je najmanje jedna naoružana, pripadnici MUP-a Srbije dali u potragu za vozilom.

Kako su kazali iz MUP-a, u skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi, iz razloga izbjegavanja mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, usljed mogućnosti bjekstva ili upotrebe vatrenog oružja primijećenog u posjedu jednog od putnika.

„Кada se vozilo zaustavilo, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbjednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres“, kaže se u reagovanju.

Iz MUP-a su naglasili da ne postoji policija na svijetu koja bi osobi za koju se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja.

„Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, nakon legitimisanja osobe u pratnji sina premijera Crne Gore i njegovog predstavljanja kao pripadnika ličnog obezbjeđenja, intervencija je završena, a oružje ostavljeno u posjedu pripadnika crnogorskog MUP-a.

„Naši pripadnici umiju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitimisanu gospodu“, dodaje se u reagovanju.

Iz MUP-a Srbije su naglasili da pripadnici Policijske uprave za grad Beograd ne znaju i ne treba da znaju da li je na njihovoj teritoriji sin predsjednika vlade Crne Gore, niti da li ima obezbjeđenje.

„Nijedan pripadnik MUP-a Srbije, takođe, ne kontroliše kretanje članova porodice Кrivokapić i njihovog obezbjeđenja. Niti imamo tu želju, niti imamo to pravo. Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Кrivokapić, bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo“, kazali su iz MUP-a.

Prema njihovim riječima, pripadnici policije su postupili onako kako procedure nalažu, bez primjene sile i sredstava prinude, u skladu sa procjenom situacije.

„U pitanju je rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama. Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine, i da akter nije lice iz porodice Кrivokapić, ne bi zaslužilo ni najmanju pažnju“, tvrde iz MUP-a Srbije.

Oni su podsjetili da je kćerkama premijera Кrivokapića ponuđeno obezbjeđenje čim im je otac postao štićena ličnost, i da su one to odbile. „Ukoliko su promijenili mišljenje, naše obezbjeđenje im je na raspolaganju“.

„Кo hoće da čuje, sve mu je objašnjeno, ko neće, objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno“, zaključuje se u reagovanju MUP-a Srbije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije