fbpx
NaslovnicaCrna GoraSnažnija podrška onkološkim pacijentima

Snažnija podrška onkološkim pacijentima

Podgorica, (MINA) – Crnogorski zdravstveni sistem bio je domaćin vrhunskim hirurzima iz Turske, Cihanu Urasu i Halilu Kari, a dogovorene su edukacije i razmjena ljekara, koje će za cilj imati unaprjeđenje operativnih procedura u Crnoj Gori, s akcentom na karcinom dojke.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović zahvalio se na posjeti, tokom koje su uz tim stručnjaka u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Uras i Kara izveli operativni zahvat, a potom održali i tematsko predavanje na Medicinskom fakultetu pod nazivom Hiruški tretman karcinoma dojke.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je dogovorena naredna posjeta u septembru, a inicirana je i tromjesečna edukacija crnogorskih ljekara u Klinici Acibadem, koji su zainteresovani za različite operativne procedure, među kojima su posebno izdvojene tretiranje karcinoma dojke, kao i problematika operativnih zahvata nad gojaznim pacijentima.

Kara je predložio da se, shodno iskustvu u KCCG, taj trening ostvari prevenstveno za patologa, onkologa i radiologa iz Kliničkog centra, a predloženo je i organizovanje tematskih predavanja o tretiranju karcinoma dojke, u vidu svojevrsnog mini-kongresa.

“Tom prilikom bi Acibadem poslao svoje vrhunske stručnjake iz oblasti onkologije, radiologije, plastične hirurgije i patologije”, navodi se u saopštenju.

Hrapović je podržao predlog slanja specijalista iz crnogorskog zdravstvenog sistema na Kliniku Acibadem u svrhu doedukacije, ali i sve buduće posjete turskih stručnjaka, koji bi tom prilikom podijelili i prenijeli svoje dragocjeno iskustvo i znanje na crnogorske kolege i studente medicine.

Najčitanije