fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Ostajemo uz Crnu Goru i u dobrim i u lošim...

Rajzing Rajnke: Ostajemo uz Crnu Goru i u dobrim i u lošim vremenima

Podgorica, (MINA) – Budućnost Crne Gore zavisi od građana i kao što je to slučaj u svakoj snažnoj demokratiji, građani moraju da zahtijevaju transparentnost i odgovornost vlasti i da doprinesu izgradnji i poštovanju institucija koje služe interesima naroda, ocijenila je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Rajzing Rajnke je u intervjuu Pobjedi kazala da snažne, otporne demokratije zahtijevaju visok nivo građanskog angažmana kako bi se osiguralo da je vlada u konačnom odgovorna građanima i da demokratija donosi korist svim članovima društva.

“To uključuje i sve političke stranke koje bi trebalo potpuno i odgovorno da učestvuju u demokratskim institucijama Crne Gore”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je poručila da su SAD u potpunosti posvećene evroatlantskim integracijama Crne Gore i tome da postane otporna, demokratska i prosperitetna zemlja u kojoj svi imaju šansu za uspjeh.

Rajzing Rajnke je ocijenila da Crna Gora mora da osjeti vidljiviji napredak u jačanju vladavine prava, zaštiti i unapređenju slobode medija i slobode izražavanja, suzbijanju korupcije.

Ona je rekla da je ohrabrena koracima koji su preduzeti za povećanje transparentnosti i odgovornosti, poput Ministarstva odbrane koje je uspostavilo odjeljenje za integritet.

“Takođe sam zapazila aktivnosti odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova koje su dovele do hapšenja i tužbi protiv inspektora i policajaca u Ulcinju koji su kršili zakon”, kazala je Rajzing Rajnke.

Na pitanje kako vidi ulogu Srpske crkve u Crnoj Gori i da li vidi na pomolu razrješenje crkvenog pitanja, ona je podsjetila da je američka vlada nedavno pozvala sve aktere da povedu konstruktivan dijalog, istovremeno pozivajući sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu eskalirajuće ili nasilne radnje.

“SAD snažno podržavaju osnovne slobode poput govora, udruživanja, okupljanja i prava pojedinaca da na miran način praktikuju slobodu religije ili vjerovanja. Istovremeno, poštujemo prava svih suverenih država da održavaju javni red i čuvaju zdravlje svojih građana, na način koji je u skladu s demokratskim normama i praksama”, poručila je Rajzing Rajnke.

Najčitanije