fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrebna dodatna edukacija za razumijevanje pretpostavke nevinosti

Potrebna dodatna edukacija za razumijevanje pretpostavke nevinosti


Podgorica, (MINA) – Novinarima i urednicima domaćih medija potrebne su dodatne edukacije i usavršavanja kako bi razumjeli važnost poštovanja pretpostavke nevinosti, smatra pravnik Mirko Bošković.

Prema njegovim riječima, pretpostavka nevinosti jedno je od temeljnih prava okrivljenog u krivičnom postupku koje se u medijima svakodnevno krši.

Bošković je podsjetio da se prema Zakonika o krivičnom postupku, svako smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

On je ukazao da se u jednoj odluci Vrhovnog suda Jugoslavije, u kojoj se sud prvi put bavio pitanjem povrede pretpostavke nevinosti, navodi da je obavještavanje građana putem medija o toku istraga ili postupaka u pojedinim krivičnim stvarima ne samo dozvoljeno, već i nužno i neizostavno u jednom demokratskom društvu.

Bošković je rekao da se u odluci navodi da jepotrebno da se obavještvanaje vrši objektivno i bez prejudiciranja krivice optuženog i sudske odluke.

“Novinar bi trebalo da objektivno izloži stavove optužbe i odbrane i izvedene dokaze, izbjegavajući upotrebu izraza i komentara koji prikazuju okrivljenog kao nesumnjivog učinioca krivičnog djela za koje je optužen”, kazao je Bošković, saopšteno je iz Sindikata medija.

On je rekao da se svakodnevno objavljuju tekstovi u kojima se neoprezno konstatuje da je određena osoba učinilac krivičnog djela, te da se u formulacijama ne ostavlja prostora za opciju da je neko nevin.

Bošković je kazao da se takva praksa uočava se i prilikom formulisanja naslova i/ili podnaslova teksta, što sa još većim intenzitetom povređuje pretpostavku nevinosti okrivljenog.

On je napomenuo da bi eventualna odgovornost novinara i uopšte medija za kršenje pretpostavke nevinosti mogla postojati i ukoliko se samo prenese izjava druge osobe, u kojoj je sadržana povreda tog temeljnog ustavnog i krivično-procesnog principa, pod uslovom da je medij imao objektivnu mogućnost da objavljivanje takve izjave spriječi.

“Odgovornost bi stoga, bila isključena u slučaju prenošenja uživo izjava tokom pres konferencija ili u sličnim situacijama”, objasnio je Bošković.

On je istakao da pretpostavka nevinosti bezuslovno važi u odnosu na svakog okrivljenog, do pravosnažnosti krivičnog postupka, bez obzira na snagu i kredibilitet dokaza, kao i na konačnu odluku koja će biti donešena.

Bošković je zaključio da bi trebalo ulagati konstantne napore i ukazivati na važnost poštovanja pretpostavke nevinosti, okrivljenog u krivičnom postupku i sprovoditi dodatne edukacije i stručna usavršavanja novinara i njihovih urednika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije