fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora u kratkom periodu pokazala značajne rezultate na EU putu

Crna Gora u kratkom periodu pokazala značajne rezultate na EU putu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u kratkom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorkom Švedske Anikom Ben David.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), poručeno da će Švedska nastaviti da podržava Crnu Goru kako bi ispunila preostale obaveze i postala 28. članica EU.

Ben David je kazala da je Crna Gora predvodnica u procesu pristupanja EU.

Ona je dodala da je raduju početni dobri rezultati Skupštine i Vlade u oblasti vladavine prava.

“Drago nam je da svjedočimo dobrim rezultatima Crne Gore u procesu pristupanja EU. Želimo da postanete sljedeća članica Unije i u tom pravcu ćemo podržati reforme koje sprovodite svjesni da one idu u prilog unapređenju kvaliteta života građana Crne Gore“, poručila je Ben David.

Ona je kazala da Švedska može pružiti ekspertsku podršku Crnoj Gori na polju vladavine prava, kao i u oblasti životne sredine gdje posjeduje relevantnu ekspertizu.

Ben David je zahvalila na podršci Crne Gore za članstvo Švedske u NATO Alijansi, istakavši da je to posebno važno u kontekstu aktuelnih globalnih bezbjednosnih izazova.

Gorčević je istakla da su pred Vladom i Skupštinom ozbiljni zadaci, i da postoji jasna spremnost da se u najkraćem roku isporuče potrebni rezultati i osigura ubrzan napredak prema EU.

Gorčević je rekla da crnogorske institucije i pregovaračku strukturu očekuje mnogo posla u kratkom periodu.

“Ali smo odlučni da iskoristimo povoljan momenat i snažnu podršku Evropske komisije i država članica i do ljeta ispunimo ključne obaveze iz poglavlja 23 i 24 čime ćemo otvoriti vrata posljednjoj fazi pregovora, odnosno započeti proces privremenog zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja“, kazala je Gorčević.

Ona je zahvalila Švedskoj na dosadašnjoj, kako je dodala, veoma značajnoj ekspertskoj i tehničkoj podršci u više razvojnih oblasti, istakavši da postoji više oblasti u kojima ta saradnja može biti unaprijeđena.

Iz MEP-a su rekli da su Gorčević i Ben David razmijenile mišljenja i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, situaciji u Crnoj Gori i regionu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Šćekić: Crna Gora ne treba da podrži Rezoluciju UN o Srebrenici * Podgorica, (MINA) – Crna...

Sjutra je Vaskrs