fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinje internet istraživanje o drogama

Počinje internet istraživanje o drogama

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas počinje Evropsko internet istraživanje o drogama (EWSD 2024), čiji je cilj prikupljanje informacija i preciznije razumijevanje prakse i obrazaca upotrebe droga širom Evrope.

Istraživanje, koje će trajati šest sedmica, sprovodi Institut za javno zdravlje (IJZ) u saradnji sa Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga (EMCDDA).

Kako su kazali iz IJZ, ciljna grupa istraživanja su punoljetne osobe koje su, bar jednom u prethodnih 12 mjeseci, koristile kanabis, kokain, ekstazi/MDMA, amfetamine, metamfetamine, NPS (nove psihoaktivne supstance), heroin ili ketamin.

„Ispunjavanjem upitnika, koji je dostupan isključivo elektronski (online) na „EU Survey“ platformi, učesnici imaju priliku da doprinesu stvaranju preciznije slike o obrascima konzumiranja droga“, kaže se u saopštenju IJZ-a.

Iz te zdravstvene ustanove su naglasili da je istraživanje dobrovoljno, u potpunosti anonimno, i da je povjerljivost podataka zagarantovana samim postupkom prikupljanja i čuvanja informacija.

„Istraživanje počinje danas, a promotivna kampanja i period sakupljanja podataka trajaće šest sedmica. Istraživanje se sprovodi na oko 30 jezika, u 36 evropskih država, među kojima je i Crna Gora“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se više informacija o istraživanju, kao i link za učešće, može pronaći na sajtu i društvenim mrežama IJZ-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije