fbpx
NaslovnicaCrna GoraPitanje misije u Iraku još nije na dnevnom redu

Pitanje misije u Iraku još nije na dnevnom redu

Brisel, (MINA) – Crna Gora još nije stavila na dnevni red pitanje misije u Irak i o tome se nije razgovaralo na nacionalnom Savjetu za odbranu, saopštio je resorni ministar Predrag Bošković.

On je učestvovao na dvodnevnom sastanku ministara odbrana država članica NATO-a u Briselu.

Bošković je crnogorskim novinarima nakon sastanka rekao da je najvažnije da postoje prazne pozicije u misiji, i da čak ni nivou sjedišta NATO-a nije dovedena do kraja kompletna procedura vezana za novu misiju u Iraku.

“Tek kada to bude izvjesno onda se mi kao jedna od 29 članica možemo izjasniti da li hoćemo i u kom kapacitetu da učestvujemo. Crna Gora će moći da iznese svoje procjene i kaže koji je njen interes u tome“, obajsnio je Bošković.

On je rekao da zadnjih mjesec značajan broj američkih eksperata zajedno s crnogorskim ljudima rade na podizanju kapaciteta i kvaliteta sajber odbrane u Crnoj Gori.

„Činjenica da se načini ratovanja, ako tu riječ mogu da upotrijebim u ovom slučaju, značajno mijenjaju, da geografska distanca nije više prepreka da budete napadnuti od nekoga, već je to mnogo više u virtuelnom prostoru, nego što je bilo ikada u istoriji, što je normalno, s obzirom na razvoj digitalnih tehnologija“, naveo je Bošković.

Prema njegovim riječima, to je pravac u kome se može najviše napredovati i gdje su neke zemlje daleko otišle s obzirom na značajno veće resurse od Crne Gore.

„Zato su nam iskustva tih zemalja bitna i radimo na podizanju kapaciteta Ministarstva odbrane kada je u pitanju sajber odbrana. Najvažnija je edukacija, a onda će se krenuti i u modernizaciju i nabavku opreme“, dodao je Bošković.

Na pitanje da li ima napretke u pregovorima oko nabavke i donacije oklopnih vozila, ministar je rekao da je najvažnije da je donijeta odluku da se ide u tom pravcu.

„Najvažnije je da smo u saglasnosti sa sjedištem NATO-a, definišući ciljeve sposobnosti, da bi u potpunosti mogli deklarisati pješadijske čete iz Nikšića i Pljevalja, neophodno je bilo i obezbijediti kvalitetna sredstva s dovoljnim nivoom zaštite i onda smo krenuli u kompletnu proceduru sa potencijalnim ponuđačima vezano za lakooklopna vozila. Kada se pude proces završio informisaćemo javnosti“, saopštio je Bošković.

On je kazao da je današnji sastanak potvrda da je Alijansa ujedinjena u odgovoru na raznorazne izazove koji su pred nju postavljeni i dodao da su kao odgovor od sajber prijetnje, usvojena dokumenta koja će obezbijediti jedinstven odgovor.

S druge strane, kako je naveo, potvrđena je opredijeljenost Alijanse prema Zapadnom Balkanu i njene pune integracije u evroatlantsku zajednicu.

„Jedan veoma dobar sastanak koji je još jednom pokazao ispravnost politike prije svega Crne Gore kroz učlanjenje u Sjevernoatlantski savez, jer najmoćnija politička i vojna organizacija pokazala je na koji način treba tretirati izazove koji se postavljaju kako bi se obezbijedila puna stabilnost i bezbjednost čitave Evrope, samim tim i regiona“, kazao je Bošković.

On je rekao da će Crna Gora nastaviti da sa partnerima razvija sposobnosti crnogorske vojske i bezbjednosnih struktura kako bi i drugi izazovi, koji nisu samo globalni već i regionalni, mogli biti tretirani na najbolji način.

„Na taj način obezbijediti da se svi zajedno u regionu možemo posvetiti onome što je najvažnije, a to su ekonomski prosperitet i bolji život svih građana“, zaključio je Bošković.

Najčitanije