fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerić: Neophodno insistirati na uvođenju otvorenih lista

Perić: Neophodno insistirati na uvođenju otvorenih lista

Podgorica, (MINA) – Uvođenje otvorenih lista, uspostavljanje prirodne proporcije u rasporedu mandata u odnosu na rezultat izbora i garantovanje ravnopravnog medijskog tretmana izbornih lista, ključni su za uspostavljanje povjerenja u politički sistem, smatra jedan od osnivača Preokreta Srđan Perić.

On je ocijenio da se do ozdravljenja političkog sistema, koji trenutno parališe razvoj cijele zajednice, može doći samo stvarnom temeljnom reformom.

„Da bi politički sistem u sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva dobio impuls za njegovo ozdravljenje nužno je insistirati na uvođenju otvorenih lista, uspostavljanu prirodne proporcije u rasporedu mandata u odnosu na rezultat izbora i garantovanju ravnopravnog medijskog tretmana izbornih lista“, naveo je Perić.

Kako je poručio, da bi se uspostavljalo povjerenje u izborni proces, potrebno ga je osnažiti vraćanjem duhu Ustava, koji kaže da su izbori neposredni.

„Dodatno, to je prilika da građani na osnovu ličnih i političkih kvaliteta glasaju kandidate koji bi bili birani sa otvorenih lista“, kazao je Perić.

Tako bi, kako je rekao, svaki građanin bio u prilici da locira kome direktno daje, ali i od koga traži odgovornost.

Perić smatra da je drugi važan korak uspostavljanje cenzusa na način da svaka lista koja prostim količnikom ukupno izašlih birača i ukupnog broja poslanika zavrijedi mandat, da ga i dobije.

Prema njegovim riječima, tako bi građani bili ohrabreni da učestvuju u izbornom procesu i koriste svoje biračko pravo, kako aktivno, tako i pasivno – da biraju i da budu birani.

„Time se predupređuje da najveći politički igrači, u inače neravnopravnoj utakmici, istiskuju sve one koji nijesu dio postojeće političke klase“, dodao je Perić.

On je kazao da bi se na tom polju tako zaustavila diskrimanacija grupa birača koje su u izbornom procesu u apsolutno neravnopravnom položaju.

„Treća krucijalno važna stavka je da svi mediji koji se odluče da prate izborni proces, bez obzira na vlasničku strukturu, imaju obavezu da omoguće ravnopravno predstavljanje i sučeljavanje predstavnicima svih lista koje potvrdi Državna ili opštinske izborne komisije, u zavisnosti od toga da li je riječ o državnim ili lokalnim izborima“, naveo je Perić.

Time bi, kako je rekao, ispunjavali interes javnosti za punim informisanjem, ali i istopravnost u pristupu medijima svim listama koje su građani potpisima kvalifikovali za učešće u izbornom procesu.

„Tome treba dodati i izmjene koje su nužne i na polju finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, i omogućavanja ravnopravnog formalno-pravnog tretmana kako političkih partija, tako i pokreta i grupa birača, odnosno građana“, istakao je Perić.

On je ocijenio da je neophodno otkloniti administrativne barijere koje građanima koji nastupaju kroz modalitet grupe birača otežavaju čak i proces sakupljanja sredstava iz svojih, a ne iz budžetskih izvora.

„Imajući u vidu da je već održana prva sjednica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, ovo su predlozi sa kojima javno upoznajemo sve političke aktere, tim prije jer je nastavljena praksa da političke megastrukture u taj proces ne uključuju predstavnike grupa birača ili onih koji su dali glasom bilo kome osim njima“, dodao je Perić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije