fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdnos države u procesiranju zločina u Bukovici bio pasivan

Odnos države u procesiranju zločina u Bukovici bio pasivan

Podgorica, (MINA) – Odnos države i nadležnih institucija u procesuiranju ratnih zločina na prostoru Bukovice tokom devedesetih godina bio je pasivan i bez odlučnosti da se pred lice pravde izvedu svi odgovorni, navodi se u izvještaju Građanske alijanse (GA).

Bilten „Bukovica – savršen zločin“, koji je pripremila GA, dio je edicije biltena „Montenegrin magnum crimen“, u okviru projekta „Zajedno za progres u pregovaračkim poglavljima 23 i 24“.

„Odnos države i nadležnih institucija u procesuiranju ratnih zločina na prostoru Bukovice tokom devedesetih godina, bio je pasivan i bez odlučnosti da se pred lice pravde izvedu svi odgovorni“, navodi se u izvještaju u koji je Agencija MINA imala uvid.

Iz GA su kazali da kroz seriju biltena žele da u različitim oblastima ukažu koliko je pravda ostvarena i ostvariva u Crnoj Gori.

Kako su rekli, cilj biltena je da se javnost i donosioci odluka dodatno upoznaju sa svim činjenicama koje su u vezi sa ratnim zločinima na teritoriji Bukovice, koji su se dogodili od 1992. do 1995. godine, na koji način su crnogorske pravosudne institucije procesuirale zločin i kakav je ishod tog procesa.

Navodi se da su se na teritoriji Bukovice desila ubistva, tortura i progoni na nacionalnoj osnovi i da je tokom tih zločina uništavana imovina muslimanskog stanovništva.

„Na otpočinjanje istraga dugo se čekalo, a kada su istrage počele vodile su se sporo i sa očiglednim propustima. Sudskim postupcima obuhvaćeni su samo neposredni izvršioci“, kaže se u biltenu.

Kako se navodi, Tužilaštvo nije postavilo pitanje komandne odgovornosti.

„Ono prije svega podrazumijeva odgovornost nadređenih, jer nijesu ništa učinili da spriječe zločine za koje su kao nadređeni morali znati“, piše u biltenu.

Iz GA su naveli da istrage i sudski postupci koji su vođeni nijesu obuhvatili odgovorne ni po komandnoj liniji, niti nalogodavce tih zločina.

Kako su kazali, nijesu stvoreni uslovi za povratak protjeranih muslimana iz Bukovice.

„Aktivnosti na povratku protjeranih iz Bukovice nijesu bile transparentne i desili su se brojni propusti“, rekli su iz GA.

Kako su naveli, tokom tog procesa javio se animozitet zbog izgradnje „jednonacionalnih objekata“ i produbile su se podjele.

„Tužilaštvo bi trebalo da pokrene istrage o navodima i o političkoj korupciji u procesu povratka i nerealno visokim cijenama kuća u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost“, dodaje se u saopštenju.

Iz GA su podsjetili da se u posljednjem izvještaju Evropske komisije (EK) navodi da Crna Gora treba da pojača napore u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine.

„Konstatovano je da je potrebno primijeniti proaktivniji pristup da bi se djelotvorno istražili, krivično gonili, sudili i kažnjavali ratni zločini u skladu sa međunarodnim standardima, ali i da su sudske odluke sadržale pravne greške i nedostatke u primjeni međunarodnog humanitarnog prava“, precizirali su iz GA.

Projekat se realizuje uz podršku ambasade Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Najčitanije