fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd 2017. godine postignuto oko pet hiljada sporazuma

Od 2017. godine postignuto oko pet hiljada sporazuma

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je od 2017. godine 5.005 sporova završeno dogovorom kroz medijaciju, saopšteno je iz Programske kancelarije Savjeta Evrope (SE) u Podgorici.

Iz Programske kancelarije SE u Podgorici kazali su da je uz podršku Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope, Centar za alternativno rješavanje sporova pokrenuo kampanju Medijacijom do dogovora – biraj alternativu.

Cilj kampanje je, kako su naveli, podizanje svijesti javnosti o prednostima medijacije, procesa pregovaranja uz pomoć treće neutralne osobe koja pomaže suprotstavljenim stranama da postignu sporazum kojim se riješava spor.

„U naredna tri mjeseca, građani i građanke će imati priliku da saznaju više o tome kako mogu da riješe spor putem medijacije i tako sačuvaju svoje vrijeme, novac i dobre odnose, bez odlaska na sud“, kaže se u saopštenju.

Šefica operacija u Programskoj kancelariji SE u Podgorici, Evgenija Jakomopulu, kazala je da SE aktivno radi na razvoju prakse medijacije u Evropi, uključujući kroz različite aktivnosti podizanja svijesti namijenjene građanima.

„U Crnoj Gori podržavamo glavne aktere medijacije da više koriste taj institut, posebno u privrednim sporovima“, rekla je Jakomopulu.

Ona je navela da zajedno sa partnerima iz EU pokreće tu važnu inicijativu kako bi informisali građane o tome kako mogu koristiti medijaciju za efikasno rješavanje različitih sporova.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da Unija nastavlja da podržava institucije u Crnoj Gori u pogledu većeg korišćenja prakse medijacije.

Kako je navela, od početka primjene Zakona o alternativnom rješavanju sporova u avgustu 2020. godine, bilježi se porast predloga za poravnanja koji prethode parnicama i sporazumima o medijaciji.

Popa je rekla da se nadaju da će nova inicijativa dodatno podstaći veću primjenu medijacije u Crnoj Gori.

„Takođe se nadamo da će predlog izmjena i dopuna Zakona o alternativnom rješavanju sporova, koji je Vlada nedavno usvojila, dalje poboljšati efikasnost rada sudova“, dodala je Popa.

Direktorica Centra za alternativno rješavanje sporova Marina Lutovac kazala je da broj sporova koji se rješavaju medijacijom značajno raste iz godine u godinu.

To, kako je navela, potvrđuje da građani i drugi pravni subjekti imaju sve više povjerenja u medijaciju.

„Medijacija takođe doprinosi rasterećenju našeg pravosudnog sistema, kao i smanjenju troškova stranaka i države“, poručila je Lutovac.

Ona je navela da medijacija traje kraće nego sudski postupak, iziskuje manje novca i vodi do dogovora koji je prihvatljiv za obje strane.

„Ona čuva privatne i poslovne odnose stranaka i zato pozivamo građane koji imaju spor da izaberu alternativu i medijacijom dođu do dogovora“, kazala je Lutovac.

Ona je dodala da se, shodno Zakonu o alternativnom rješavanju sporova, u medijaciji može, ali ne mora angažovati advokat.

„Medijacija je povjerljiv postupak zbog čega strana u sporu ima punu slobodu da iznese sve detalje vezane za svoj spor, bez bojazni da o njima može da sazna bilo ko“, rekla je Lutovac.

Svaki slučaj je, kako je dodala, poseban i specifičan i samim tim zahtijeva da mu se pristupi na poseban način.

„Medijatori i medijatorke su uvijek maksimalno posvećeni pružanju pomoći strankama da postignu dogovor koji je prihvatljiv za obje strane“, rekla je Lutovac.

Iz Programske kancelarije SE u Podgorici naveli su da se medijacijom može postići dogovor u različitim vrstama sporova, porodičnim, privrednim, imovinskim, krivičnim, sporovima male vrijednosti, individualnim radnim sporovima, ako imate spor sa osiguranjem, državnim organima ili lokalnom samoupravom.

„Rješavanje porodičnih i sporova sa državnim organima i lokalnom samoupravom je besplatno, dok se u ostalim sporovima plaća samo minimalna nagrada za rad medijatoru, koju stranke, ukoliko se drugačije ne dogovore, snose na podjednake djelove“, kaže se u saopštenju.

Medijatori su lincencirani profesionalci koji dolaze iz redova pravnika, socijalnih radnika, psihologa, profesora.

Kampanja o medijaciji sprovodi se u okviru zajedničkog projekta EU i SE „Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori.“

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije