fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastavak podrške evropskoj integraciji Crne Gore

Nastavak podrške evropskoj integraciji Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Evropski parlament (EP) nastaviće da podržava integraciju Crne Gore, a Evropski savjet obnoviće politički interes za proširenje i deblokirati pregovaračke procese sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smatra izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je, na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, naglasio da Evropska unija (EU) mora da ostane otvoren projekat, jer bez onih koji žele da postanu njen dio, ne može ostvariti svoju istorijsku misiju.

Picula je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, kazao da je uvjeren da će EP nastaviti da podržava integraciju Crne Gore, kao i da će Evropski savjet obnoviti politički interes za proširenje i deblokirati pregovaračke procese sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Picula je naglasio da dijelimo isti bazični cilj, a to je evropska Crna Gora, koja napreduje na svom evropskom putu i koja će postati članica EU”, kaže se u saopštenju.

Podsjećajući na vrijednosti na kojima je stvorena EU, Picula je naveo da je uvjeren da će savremeni predstavnici Unije biti na nivou očekivanja njenih građana jednako kao i njeni osnivači, uspješno savladati period preispitivanja i učiniti je poželjnim modelom za evropske zemlje.

On je kazao da očekuje da će nastavak procesa integracije EU biti sve zahtjevniji i naglasio da Crna Gora može i mora da nastavi putem kojim je krenula.

Kako je rekao Picula, ono što vidi kao problem u regionu su često skupine kojima reforme nijesu u interesu i koje mogu da vrše blokade procesa.

Prema njegovim riječima, što je zemlja više napredovala u integracionom procesu tome je više izložena.

Đukanović je ponovio da EU ostaje osnovni prioritet državne politike u kontekstu evropeizacije društva, koja je neophodna zbog prevazilaženja posljedica zaostajanja zapadnog Balkana i povratka na kolosjek savremenih evropskih tokova.

On je poručio da je vrijeme da se region vrati svojoj evropskoj kući, naglašavajući da nema bolje perspektive za zapadni Balkan bez Evrope, niti bolje vizije Evrope bez njenog ujedinjenja.

“Kapitalno je važno da se i sa evropskih adresa čuju poruke ohrabrenja za evropsku perspektivu zapadnog Balkana, jer koliko god je taj proces dug i zahtjevan i koliko god bili kritični prema nedostacima, logičnijeg, potpunijeg i perspektivnijeg doma nemamo”, kazao je Đukanović.

On je naveo da očekuje da će nove strukture u EU obnoviti politiku koja proširenje pozicionira u fokus svog djelovanja.

Crna Gora, kako je istakao Đukanović, ostaje otvorena za maksimalnu saradnju i dobar partner koji će dati puno dobrih agrumenata za odbranu ključnog cilja integracije.

On je čestitao Piculi na ponovnom izboru za člana EP i na dužnostima izvjestioca za Crnu Goru i izvjestioca za preporuke za zapadni Balkan.

Najčitanije