fbpx
NaslovnicaCrna GoraNamjera Crne Gore doživljava se kao atak na dobrosusjedske odnose

Namjera Crne Gore doživljava se kao atak na dobrosusjedske odnose

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) žali što Hrvatska namjeru Crne Gore, da se Rezolucijom o Jasenovcu izrazi pijetet prema žrtvama, doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države, naveli su iz tog Vladinog resora u odgovoru na notu Hrvatske.

MVP Crne Gore je odgovorilo na notu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske u vezi sa usvajanjem Rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova ranije su kazali da se usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim postupkom Crne Gore u odnosu na Hrvatsku, niti je u skladu sa ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

“MVP izražava žaljenje što Hrvatska namjeru Crne Gore da se i tom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama, doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države”, navodi se u noti crnogorskog Ministarstva.

U odgovoru na notu Hrvatske ukazano je da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i da se oni nikada nijesu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom.

Hrvatska, kako su rekli iz MVP, i sama osuđuje te zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja.

U odgovoru crnogorskog MVP-a ističe se da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU.

Navodi se da je Crna Gora iskreno zahvalna Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracionim procesima.

“Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Hrvatskom i želi da u dobroj vjeri nastavi da rješava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa”, poručili su iz MVP u odgovoru na notu Hrvatske.

U odgovoru je ponovljen više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila..

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije