fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Ne želim i neću da se igram sa mirom u Crnoj...

Krivokapić: Ne želim i neću da se igram sa mirom u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da neće ići na Cetinje u nedjelju jer mora da misli na javni interes, i da ne želi da se igra sa mirom u Crnoj Gori.

On je, u autorskom tekstu povodom odluke da ne prisustvuje ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, naveo da neće ići u Prijestonicu, iako je duboko na Cetinju, u srcu Cetinjskog manastira, koji je i njegovo srce.

“Neću ići jer sam premijer koji mora da misli na interes, onaj javni, koji nema veze samo sa srcem, u kategorijama očuvanja mira, iako time, suštinski gubim svoj lični mir”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da nosi premijersku dužnost, dužnost prema građanima Crne Gore.

“I tu dužnost prema njima da kada građani ne idu na ustoličenje svog mitropolita, na ustoličenje ne želim ići ni ja”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da nije populista i politički manipulator.

Krivokapić je rekao da je najavom nedolaska na Cetinje želio je da doprinese crkvi jer, kako je naveo, politika u svetom danu za jednu vjersku zajednicu, kada skoro svi propagandno i populistički podgrijavaju tenzije, ne smije da traži bilo šta.

“Ako zaista i istinski vjerujemo, ako tražimo od Crkve, za one vjerujuće, da nas duhovno čuva i mi, ponekad, moramo nju sačuvati od najezde želja za sticanjem političkih ili drugih poena”, kazao je Krivokapić.

Kako je naveo, to je naročito potrebno u trenutku velikih tenzija kada je potrebna velika mudrost, a ne busanje, velika zrelost, a ne politikanstvo, velika odgovornost, a ne propagandna dnevna politika.

Prema riječima Krivokapića, u nedjelju, naročito zbog političke igre koju pojedini ustoličenju žele da nametnu, sve politike moraju biti nevidljive, a vidljivi samo patrijarh i mitropolit, njegovo stupanje na tron.

“Ako nas crkva zove da ostanemo kućama tog dana, ko smo mi da se sami pozivamo i procjenjujemo da ćemo našim prisustvom zaštititi crkvu više nego što ona sama sebe štiti, i što će je, kao što bi i svaku drugu vjersku zajednicu, zaštititi, u skladu sa Ustavom i zakonima, državni organi Crne Gore”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da ne želi i neće da liči na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji se, kako je rekao, i danas sakriva iza gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, najavljujući dolazak poslanika na Cetinje.

“Ne želim i neću poput današnjeg istupa poslanika Duška Markovića da se bavim samo riječima i propagandnim inicijativama, a ne konkretnim djelima, na smirivanju društvenih tenzija”, navodi premijer u autorskom tekstu.

Krivokapić je rekao da ne želi i neće da bude kao predstavnici Demokratskog fronta koji, kako je naveo, po istoj matrici podgrijavanja tenzija najajvljuju dolazak na Cetinje, istog dana kada to najavljuje i Demokratska partija socijalista za svoje poslanike.

On je kazao da ne želi i neće da Crna Gora bude dio tih i takvih politikanskih igara, na štetu smirivanja tenzija i mira.

“Ne želim i neću da se igram ni sa mirom u Crnoj Gori, ni sa zvaničnom odlukom Mitropolije da na ustoličenju bude prisutno samo sveštenstvo i predstavnici crkvenih opština”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić, kako je kazao, ne želi i neće da “neodgovorno potpaljuje i doliva ne bi li bio zbog toga popularniji”.

Ne želi i neće, kako je istakao, da politički profitira jer na to nema državničko pravo.

“Prozivaju me da sam pogazio riječ. To nije pogažena riječ već elementarna državnička odgovornost u skladu sa novonastalim političko-bezbjednosnim izazovima, kao i nakon toga donešenom odlukom Mitropolije”, naveo je Krivokapić.

To, kako je kazao, nije pogažena riječ, već obaveza.

Krivokapić je rekao da zbog toga ne dolazi na Cetinje, iako ne postoji mjesto na svijetu na kom bi u nedjelju bio prije nego na Cetinju.

“Ali ću želju uz molitvu nositi u srcu i neću time mahati, ali ću želju staviti u drugi plan i tog kao i svakog drugog dana biti potpuno, sa svojim timom, i nadležnim državnim organima posvećen očuvanju reda, stabilnosti i mira”, poručio je Krivokapić.

On je rekao da neće doći na Cetinje da bi “maske pale do kraja, onih koji se javno, navodno, bore za interes Crne Gore ili crkve, a rade sve da ugroze sa mukom stečen i očuvan mir”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...