fbpx
NaslovnicaCrna GoraKontrolno saslušanje Sekulovića 26. aprila

Kontrolno saslušanje Sekulovića 26. aprila

Podgorica, (MINA) – Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće 26. aprila kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića u vezi sa bezbjednosnom situacijom u Crnoj Gori.

Inicijativu za kontrolno saslušanje Sekulovića podnio je predsjednik Odbora Milan Knežević zbog, kako je ranije naveo, prebijanja pripadnika Vojske Crne Gore Raja Čanjaka tokom blokade puta u Bogetićima.

Knežević je kazao da je kontrolno saslušanje Sekulovića planirao za danas, ali je, na predlog članova Odbora, sjednica na kojoj će ono biti obavljeno zakazana za 26. april.

Prema riječima Kneževića, dešavanja od 8. aprila i sve što je prethodilo tom danu, u bezbjednosnom i društveno – političkom kontekstu, veliki su izazov za izvršnu vlast.

„Ali i za sve druge grane vlasti, posebno ako se ima u vidu kršenje epidemioloških mjera i stvaranje atmosfere nesigurnosti, kontradiktornosti i konfuzija koje su postale svakodnevna stvar na našoj javnoj sceni, bez obzira na to da li dolaze od predstvanika izvršne vlasti, opozicije ili parlamentarne većine“, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, dešavanja od 8. aprila bila su kulminacija očigledne krize u bezbjednosnom sektoru i narušavanja javnog reda i mira.

„Smatram da svako iz svog ugla, parlamentarne većine ili opozicije, treba Sekuloviću da postavi određena pitanja, da ona dobiju karakter obaveznosti, kako bi u narednom periodu svi zajedno mogli da stvorimo osnove da se svi građani, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu i vjersku pripadnost, osjećaju sigurno“, naveo je Knežević.

On je ocijenio da se u ovom trenutku u Crnoj Gori rijetko ko može osjećati sigurno.

„Meni se čini da te reforme u bezbjednosnom sektoru, najavljeni zakoni o unutrašnjim poslovima i neke uredbe unose dodatnu konfuziju i opterećenje u društveno-političkom životu Crne Gore“, kazao je Knežević.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković je na početku sjednice predložio da sjednica na kojoj će biti obavljeno saslušanje Sekulovića bude zakazana za neki naredni termin.

„Mislim da to može biti dobra prilika i da Sekuloviću damo određeni prostor da nam dostavi kompletan izvještaj, ne samo za 8. april, nego za sve dane koji su naslonjeni na taj“, naveo je Bošković.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da je dobro da članovi Odbora, kao pripremu za sjednicu na kojoj će biti obavljeno kontrolno saslušanje, imaju informaciju koju će da im uputiti Sekulović.

Zamjenik predsjednika Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je da se ovih dana svjedoči tenzijama koje se dešavaju u Crnoj Gori.

„Zadatak je, prije svega nas poslanika, da našim radom i aktivnostima damo prilog smirivanju tenzija“, poručio je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, te tenzije se, na neki način, odražavaju i na sigurnost građana.

„Previše je emocija ovih dana u Crnoj Gori, te emocije polako prelaze u euforiju iz koje se prelazi u incidentne situacije, a iz njih se može ući u neke veće rizike“, naveo je Nuhodžić.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović kazao je da sve što se dešavalo ovih dana ne ide u korist ni poziciji, niti opoziciji.

„Ali mi se čini da bi oni, koji su i te kako inicirali neke događaje u Crnoj Gori, bili najpozvaniji da sa ovog mjesta i nekih drugih, pošalju poruku onima koji ono rade po Crnoj Gori. Vrhunac je taj napad na Bogosloviju i prijetnja da će se ponovo desiti“, rekao je Ivanović.

On je poručio da se ne smije odstupiti od toga da se sačuva stabilan javni red i mir.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da je potrebno da, zajedničkim snagama, pošalju poruku da treba da prestane kontinuirano stanje tenzija u Crnoj Gori.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović naveo je da dijeli zabrinutost u vezi sa trenutnom bezbjednosnom situacijom u Crnoj Gori.

„Posljednji događaji su samo slijed stvari, gdje mislim da nijesmo pravovremeno, posebno nadležne institucije, reagovali da počinioce neljudskih djela dostigne sud pravde“, rekao je Ibrahimović.

Najčitanije