fbpx
NaslovnicaCrna GoraKlinika za ginekologiju dobila najnoviji ultrazvučni aparat

Klinika za ginekologiju dobila najnoviji ultrazvučni aparat

Podgorica, (MINA) – Klinika za ginekologiju Kliničkog centra (KCCG) dobila je najnoviji ultrazvučni aparat Voluson E8, vrijedan blizu 100 hiljada EUR, koji će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga trudnicama.

Direktor Klinike za ginekologiju KCCG, Srđan Medan, kazao je da je novac za ultrazvučni aparat obezbijeđen iz budžeta.

„On će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga našim trudnicama i pacijentkinjama uopšte, jer je u pitanju aparat kompanije General electric, vodećeg svjetskog proizvođača ultrazvučnih aparata, koja je kao svoj zadnji tehnološki domet plasirala novu generaciju ultrazvučnih aparata – Voluson E8“, rekao je Medan.

On je kazao da je to značajan iskorak Klinike za ginekologiju i da će nabavka aparata omogućiti dodatno unapređenje pružanja zdravstvenih usluga pacijentkinjama.

Medan je zahvalio menadžmentu KCCG, na čelu sa direktoricom te zdravstvene ustanove Ljiljanom Radulović, bez čije podrške i punog razumijevanja za potrebe pacijentkinja projekat ne bi bio realizovan.

Odmah nakon isporuke aparata, kako je kazao, imali su i edukaciju za ljekare, tako da je on već u upotrebi.

„Uobičajena 3D i 4D ultrazvučna tehnologija je unaprijeđena i osmišljena je nova HD LIVE tehnologija, koja po nekim autorima predstavlja i 5D način snimanja. Karakteriše ga razrađeni softver obogaćen visokokvalitetnim prikazom slike, koja daje širok dijapazon dijagnostičkih mogućnosti u ginekologiji“, navodi se u saopštenju.

Medan je rekao da zahvaljujući HD LIVE, sistemu koji omogućava poseban podesivi izvor svjetlosti, ginekolog ima priliku da kreira efekte osvjetljenja i zasjenčenja.

To, kako je pojasnio, omogućava detaljno prikazivanje sitnih djelova bebe, kao što je bebino lice, koje može da se vidi u realnoj slici kao kada se gleda osoba ispred sebe.

Medan je dodao da na taj način ginekolog ima uvid u same izraze lica i mimiku bebe, poput zijevanja ili osmijeha koji beba može pokazati.

„Aparat je opremljen transabdominalnom i transvaginalnom ultrazvučnom sondom tako da, uz već standardni dvodimenzionalni (2D), omogućuje i trodimenzionalni (3D) i četverodimenzionalni (4D) ultrazvučni pregled, kao i već dobro poznati color i power dopler“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nova, dorađenija 3D/4D abdominalna sonda manje voluminozna i fizički je lakša od prethodnih sondi, što ljekaru omogućava lakšu manipulaciju sondom tokom pregleda.

Ta sonda, kako je pojasnio Medan, ubraja se u kategoriju tehnološki najnaprednijih ultrazvučnih sondi, čiji kvalitet i čistoća slike predstavljaju novi iskorak u dvodimenzionalnoj, trodimenzionalnoj i četverodimenzionalnoj vizualizaciji ploda.

„Ovaj ultrazvučni aparat, što je i najljepši dio iskustva svake trudnice, osim kvalitetne dijagnostike, omogućava budućim mamama nevjerovatno realistične slike, tako da tokom pregleda uživo može da posmatra svoju bebu kako se kreće unutar materice“, rekao je Medan.

Buduće majke, kako je dodao, mogu da vide kako se beba smiješi i pokreće.

Prema riječima Medana, ne treba naglašavati da je savremena kontrola trudnoće nezamisliva bez ultrazvučnog pregleda i najbezbjednije metode praćenja trudnoće bez rizika po majku i dijete.

„Od sada u našoj Klinici trudnice mogu uraditi 4D ultrazvuk, kao i HD LIVE snimanje, koje nam omogućava najrealniju procjenu bebine anatomije srca, centralnog nervnog sistema, kao i sagledavanje cjelokupne anatomije ploda“, kazao je Medan.

To, kako je naveo, obezbjeđuje da sa velikom sigurnošću mogu isključiti postojanje eventualnih anomalija i potvrditi uredan tok trudnoće bez komplikacija.

Medan je rekao da je ultrazvučni aparat, takođe, umrežen sa računarom, čime se obezbjeđuje trajno čuvanje snimljenog materijala u memoriju ultrazvučnog aparata.

„To omogućava i njihov ispis u sklopu samoga specijalističkog nalaza uz snimanje na DVD, koji trudnica može da dobije po završetku pregleda“, dodao je Medan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije